Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien: Stora protester mot misstänkt hatbrott med homofoba motiv

Demonstranter med regnbågsflaggor samlade på Puerta del Sol i centrum av Madrid på måndag kväll.
Bildtext Demonstranter med regnbågsflaggor samlade på Puerta del Sol i centrum av Madrid på måndag kväll.

I Spanien samlades demonstranter på flera håll på måndag kväll, efter att en 24-årig man hade misshandlats till döds i staden La Coruña under helgen. Dödsmisshandeln misstänks ha varit ett hatbrott.

På måndag kväll samlades stora skaror i Spaniens största städer Madrid och Barcelona för att protestera mot det misstänkta hatbrottet i La Coruña, i norra Spanien, under helgen. Också i flera andra städer ordnades motsvarande demonstrationer.

En 24-årig man misshandlades till döds utanför en nattklubb natten till lördagen. Flera personer ska ha deltagit i misshandeln och åtminstone en av förövarna ska ha skrikit nedsättande kommentarer om homosexuella till offret under misshandeln. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till spanska RTVE.

Demonstranter tågade också i centrum av staden Ourense, i nordvästra Spanien, på måndag kväll.
Bildtext Demonstranter tågade också i centrum av staden Ourense, i nordvästra Spanien, på måndag kväll.

Jose Miñones är en av de styrande regionalpolitikerna i Galicien, där La Coruña ingår, och han tillhör dem som lovar att polisen nu gör sitt yttersta för att utreda vad som hände, om det verkligen var frågan om ett hatbrott och att de skyldiga ställs till svars för dödsmisshandeln.

Enligt officiell statistik från det spanska inrikesministeriet så registrerades 278 hatbrott, relaterade till kön eller sexuell läggning, i Spanien året 2019. Det var en ökning på 8,6 procent i jämförelse med året innan.

Det är bara en liten del av hatbrott av det här slaget som någonsin blir polisanmälda.

Gatorna kring Puerta del Sol i Madrid var packade med demonstranter.
Bildtext Gatorna kring Puerta del Sol i Madrid var packade med demonstranter.

Källor: Reuters