Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förkortad arbetsvecka blev en "överväldigande framgång" på Island

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 09:02.
Reykjavik kattojen yltä kuvattuna.
Bildtext Staden Reykjavik var en av initiativtagarna till försöket med fyradagars arbetsvecka.
Bild: Nella Nuora / YLE

Försök med fyradagars arbetsvecka på Island beskrivs som en "överväldigande framgång" av brittiska och isländska forskare. De ledde också till att 86 procent av isländarna nu antingen har förkortad arbetstid eller arbetsavtal som tillåter det.

Försöken med förkortad arbetstid genomfördes på bred front inom den offentliga sektorn i Island under åren 2015 - 2019, på initiativ av staden Reykjavik och Islands regering.

Arbetstiden för över 2 500 anställda på exempelvis daghem, sjukhus och på kommunala kontor förkortades till 35-36 timmar, med oförminskad lön. Också anställda i skiftesarbete deltog i försöken.

2 500 anställda motsvarar drygt en procent av Islands arbetsföra befolkning och försöken pågick alltså i fem år.

Resultaten presenteras av den isländska föreningen för hållbar demokrati, Alda, och av den brittiska tankesmedjan Autonomy och uppmärksammas av brittiska BBC.

Produktiviteten minskade inte – snarare tvärtom

Enligt de här resultaten förblev produktiviteten vid arbetsplatserna den samma – eller så ökade den – då arbetsveckan förkortades.

Arbetstagarna som deltog i försöken uppgav att de upplevde mindre stress, bättre balans mellan fritid och arbete och utbrändheten bland arbetskraften minskade.

De lyckade försöken med förkortad arbetsvecka 2015 - 2019 ledde till att 86 procent av hela den isländska arbetskraften numera har förkortad arbetstid eller åtminstone arbetsavtal som möjliggör det.

- Det här visar att den offentliga sektorn är redo att gå i bräschen för kortare arbetsveckor, säger Will Stronge, forskningschef vid Autonomy. Han tillägger att andra länders regeringar kan lära sig av det.

Exempelvis i Spanien inleds på hösten ett motsvarande experiment där 200 företag med ungefär 6 000 anställda ska delta. I Nya Zeeland har exempelvis företaget Unilever gett anställda möjlighet att förkorta sin arbetstid med 20 procent med oförminskad lön.

Källor: BBC, Yle, Alda

Diskussion om artikeln