Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finalserien lever fortfarande – Kotkaniemi petad då Montreal tog första måstesegern: "Inget har varit lätt för oss i år"

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 08:03.
Josh Anderson firar mål liggandes på rygg.
Bildtext Josh Anderson räddade Montreal i den femte finalmatchen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Montreal är nu piskat att vinna i Stanley Cup-finalerna och inför den fjärde finalen blev det förändringar i kedjorna. Jesperi Kotkaniemi följde med dramat från läktaren – och fick se hans gamla kedjekompis Josh Anderson sänka Tampa Bay med två fullträffar.

Skulle Montreals sensationella slutspelsframfart ta slut med en genomklappning i slutspelet? Efter tre raka finalsegrar är Tampa Bay mycket nära en andra raka titel, men i natt lyckades Canadiens åtminstone skjuta upp Stanley Cup-festen.

Den fjärde finalen gick till övertid och där har lagmaskinen Montreal varit starka i vår. Laget tog sin sjätte förlängningsseger på sju försök i slutspelet efter att Josh Anderson fört in pucken i zon och sedan själv fått trycka in den vid målet.

– Det var en stor stund. Jag var först inte riktigt säker på om den gått in, så jag kollade på domaren och såg en drös spelare åka mot mig. Jag hade turen med mig och är redo för att resa till Tampa, sa Anderson på presskonferensen.

– Ingenting har varit lätt för oss på hela året och det skulle det inte vara i den här serien heller, påminde Montreals Brendan Gallagher.

Montreals spelare firar i klunga.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var också Anderson som öppnade målskyttet med första periodens enda mål. Målet var viktigt för ett Canadiens med kniven mot strupen, som var pressat i öppningsperioden.

Tampa kvitterade i slutet andra perioden, efter att Montreal varit bra med i matchen, genom Barclay Goodrow.

"Borde inte ha träffat stolparna så mycket"

I tredje perioden fördubblades matchens målskörd. Knappt halvvägs in i perioden sköt Montreals Alexander Romanov från blålinjen, och pucken gick förbi Andrej Vasilevskij, som skymdes av Artturi Lehkonen.

Efter 13.48 var Lightning ikapp igen, då Pat Maroon – som jagar sin tredje raka titel – framspelats av Mathieu Joseph.

Med en minut kvar skapade Shea Webers 2+2-minutersutvisning nerv hos hemmapubliken, som bestod av 3 500 fans på läktarna och tusentals människor utanför hallen. Canadiens fixade utvisningen och under en minut efter att Weber lämnat utvisningsbåset hade Anderson avgjort med sitt andra för kvällen.

Gästande Lightning vann skotten med klara 34–21.

– Vad skulle vi ha kunnat göra annorlunda? Förmodligen borde vi inte ha träffat stolparna så mycket som vi gjorde, filosoferade lagets tränare Jon Cooper.

– Vi måste göra mål, så är det bara. Vi satte press på oss att producera. Men det hände inte och det är en besvikelse, menade stjärnbacken Victor Hedman.

Nikita Kutjerov försöker göra mål på Carey Price.
Bildtext Carey Price och hans stolpar var i vägen för de flesta av Tampas försök.
Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire

Kotkaniemi spelade inte

Faktum är ändå att det mesta fortfarande talar emot Canadiens första Stanley Cup-buckla sedan 1993.

– Visst är vi medvetna om vilken stor utmaning det här är, men vi har tagit oss väl genom varje motgång vi mött på i år, konstaterade Gallagher.

Montreal hade kastat om i kedjorna inför nattens ödesmatch. Artturi Lehkonen flyttades till tredjekedjan med Paul Byron och Jake Evans, medan Joel Armia var kvar i fjärdelinan. Jesperi Kotkaniemi rymdes inte med i uppställningen efter att Evans tagit hans plats.

– De nya spelarna gav oss energi som vi behövde, menade Canadiens-backen Weber.

Matchserien fortsätter i Tampa natten till torsdag finsk tid.

Resultat

Montreal–Tampa Bay 3–2 efter förlängning

MTL: Artturi Lehkonen 0+0, +1, 16.12

MTL: Joel Armia 0+0, +/-0, 10.55

Tampa Bay leder matchserien med 3–1 i segrar.

Diskussion om artikeln