Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyvärlden sörjer NHL-målvakten Matiss Kivlenieks bortgång – dog vid 24 års ålder efter olycka: "En förlust för hela lettiska nationen"

Matiss Kivlenieks på knäna vid målet.
Bildtext Matiss Kivlenieks blev 24 år gammal.

Columbus Blue Jackets målvakt Matiss Kivlenieks, 24, är död. Enligt uppgifter träffades letten av en fyrverkeripjäs i bröstet under söndagen – och hockeyvärlden är i sorg.

Det var det lettiska ishockeyförbundet som kom med den tragiska nyheten om Kivlenieks bortgång på måndagen.

– Vi sänder våra djupaste kondoleanser till målvakten Matiss Kivlenieks familj, vänner och lagkamrater. Med sin kämparglöd, arbetsmoral och attityd var han en sann förebild inom sporten.

– Matiss bortgång är inte bara en stor förlust för lettisk ishockey, utan även för hela nationen, skrev man i ett uttalande.

Kivlenieks debuterade i NHL i januari i fjol och spelade sammanalgt åtta matcher för Columbus.

– Vi är chockade och ledsna. Vi uttrycker våra kondoleanser till hans mamma Astrida, hans familj och hans vänner i denna hemska tid. ”Kivi” var en enastående ung man som tog emot varje dag och varje person med ett leende, uttalade sig klubbens president John Davidson.

– Livet är så dyrbart och kan vara så skört. Krama om era nära och kära i dag, skrev klubbens general manager Jarmo Kekäläinen på Twitter.

Fyrverkeriolycka på nationaldagen

Nyhetsbyrån AP uppger att det är en fyrverkeriolycka som ligger bakom dödsfallet. Kivlenieks ska dött under söndagskvällens firande av den amerikanska nationaldagen, i Novi, Michigan.

Den lokala polisen berättade att en fyrverkeripjäs börjat luta av någon orsak och skjutit mot människorna på plats. Kivlenieks befann sig i en badtunna med andra och försökte fly undan.

Rättsläkare slog senare fast att han dött av en fyrverkeripjäs som träffat honom i bröstet. Tidigare på måndagen uppgavs en fallolycka vara orsaken, men de uppgifterna dementerades efter obduktionen.

En tyst minut hålls i Montreal för Matiss Kivlenieks.
Bildtext Inför den fjärde NHL-finalen i natt hölls en tyst minut till minne av Kivlenieks.

Kivlenieks flyttade till USA för att jaga NHL-drömmen redan 2016. Han har tillhört Columbus Blue Jackets organisation sedan 2017.

Så sent som förra månaden representerade han ännu Lettland i landets hemma-VM. Där valdes han bland annat till matchens bästa spelare då letterna tog en fin skalp över kommande världsmästarna Kanada med 2–0.