Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya inreseregler skapar stora problem på Åland: "Hur ska vi klara av att kontrollera alla båtar?"

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 19:00.
Mariehamns hamn. En Viking Lines-färja och en Tallink Silja färja ligger vid kajen.
Bildtext Från och med nästa vecka ska alla utländska turister som inte är helt vaccinerade testas vid inresa. Det betyder bla.a att över hälften av de svenska turisterna som kommer till Åland ska testas.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Ändringarna i smittskyddslagen som träder i kraft nästa vecka kräver att alla som är födda 2005 eller tidigare och som inte är helt vaccinerade mot coronaviruset testas då de reser till Finland. Det här kommer att sätta stor press på gränsöverskridningsplatserna, och inte minst på Åland.

– Vi kommer att få stora problem på Åland att verkställa lagen. Bara förra veckan så hade vi 6 325 inresande, så det här kommer att ställa jättestora krav på våra myndigheter. Som vi bedömer det så är kraven i stort sett omöjliga, säger Ålands landskapsregerings social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson.

Utmaningarna är många. Åland har inte ännu fått någon garanti på att staten ersätter de kostnader som coronatesten innebär, och enligt Holmberg-Jansson handlar det om miljoner euro varje vecka.

Till skillnad från många andra turistorter som människor kommer till med flygplan, buss eller tåg, kommer de utländska turisterna till många olika ställen på Åland på många olika sätt. Det innebär också problem.

– Vi har också alla turistbåtar, alla fritidsbåtar, segelbåtar och motorbåtar som kommer hit. Hur ska vi klara av att kontrollera dem? säger Holmberg-Jansson.

Det finns ännu inget system för att se till att alla som kommer till Ålands olika gästhamnar testar sig. Också den begränsade testningskapaciteten är en utmaning. I värsta fall kan man göra sig skyldig till en straffbar handling för att det inte finns lediga tider att testa sig för corona.

– Vad händer om du inte får tid att testa dig? Hur ska du då kunna bevisa det? Det finns inget system för det heller, säger Holmberg-Jansson.

Den åländska politikern Anette Holmberg-Jansson
Bildtext Anette Holmberg-Jansson säger att de nya inresereglerna är omöjliga att tillämpa på Åland.
Bild: Ålands lagting

Ny situation även för gränsbevakningen

Gränsbevakningen kommer också att få nya uppgifter då de nya reglerna träder i kraft. Enligt den nya smittskyddslagen kommer gränsbevakningen att vara en handräckningsmyndighet som kommer att bistå hälsovårdsmyndigheterna lokalt med den hjälp som behövs. 

– Det kan innebära uppgifter som att hjälpa till med trafikdirigering och kontroll av vaccinationsintyg och andra tillhörande intyg, säger Juri Jalava, som är biträdande chef för sjöbevakningen på Åland.

Finländska resenärer till Åland behöver ändå inte ta någon stress. De nya inresereglerna gäller bara dem som kommer från andra länder.

– Det är ingen skillnad om du flyttar dig inrikes mellan Helsingfors och Åbo eller Åbo och Mariehamn, säger Jalava.

Landskapsregeringen kritiserar gränskontroller

Finland planerar dessutom att förlänga gränskontrollerna vid landets inre gränser till den 25 juli. Regeringen väntas fatta beslut om det här på torsdag.

Från åländskt håll får inte heller det här någon förståelse. I sitt utlåtande till inrikesministeriet skriver landskapsregeringen att det inte finns epidemiologiska grunder för att utökade inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter.

Landskapsregeringen poängterar att örikets incidenstal är 7/100 000 och hävdar att fortsatta gränskontroller till Åland inte är förenligt med Finlands grundlag om ändringen av smittskyddslagen sätts ikraft samtidigt eftersom det strider mot proportionalitetsprincipen.

Artikeln uppdaterad 6.7 klockan 19 med det sista stycket.