Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsrådet skärpte kraven: Resenärer från endast ett fåtal länder får nu komma till Finland utan att ta coronatest

Från 2021
Uppdaterad 06.07.2021 18:36.
Två resenärer går med varsin kappsäck på Helsingfors-Vanda flygfält. Båda bär ansiktsskydd.
Bildtext Endast 11 europeiska länder klassas nu som gröna.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Statsrådet har valt att skärpa kraven för att ett land ska få klassas som grönt och därmed ges lättare reserestriktioner för att åka till Finland. Beslutet innebär att resenärer från endast 11 europeiska länder kan resa till Finland utan större krav.

Enligt de nya reglerna får ett grönt land ha registrerat högst 10 coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Tidigare har gränsen varit 25. Det här uppger Thomas Blomqvist (SFP) till Svenska Yle. Uppgiften bekräftades senare av Social- och hälsovårdsministeriet.

Resenärer från länder som klassats gröna får komma till Finland utan att ha tagit ett coronatest på förhand. Resenärer som anländer från andra länder måste däremot från den 12 juli uppfylla något av följande kriterier:

Det här gäller från och med måndag 12.7.2021

  • Resenären har fått två doser coronavaccin

  • Resenären har fått en första dos coronavaccin minst två veckor före avresa, eller har testat negativt för covid-19. I det här fallet måste resenären testa sig för coronaviruset inom 3-5 dygn efter att ha anlänt till Finland.

  • Resenären har tillfrisknat från covid-19 högst sex månader före avresa

  • Om resenären inte kan visa upp intyg på någon av de tre punkterna ovan, måste hen låta testa sig direkt vid ankomst till Finland och en gång till inom 3-5 dygn efter ankomst.

I och med de nya reglerna finns det endast elva länder i Europa som klassas som gröna i Finland. Till dem hör bland annat Island, Tyskland och Polen.

De nya reglerna gäller till slutet av augusti. I början av augusti ser man över läget och funderar på om incidenstalet kunde höjas till 25.

Kartan visar vilka länder som klassas som gröna i och med ett incidenstal på under 10. Nere på bilden kan du välja olika gränsvärden för att se vilka länder som hade klassats gröna ifall gränsvärdet var högre.

Kiuru ville ha en incidensgräns inte ens områden i Finland klarar

Redan i fredags godkände riksdagen en inresemodell som bland annat innebär att det är fritt fram att resa till Finland från så kallade gröna länder. Beslutsfattarna har ändå varit oense om vad som krävs för att ett land ska ses som grönt.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har enligt uppgifter till MTV varit den som kört hårt på att ett så kallat grönt land endast får ha 10 coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Enligt MTV har framför allt Centern och SFP motsatt sig Kiurus krav. En av orsakerna är att inte ens Institutet för hälsa och välfärd anser att gränsen ska gå vid 10 fall, utan vid 25.

EU rekommenderar en ytterligare friare gräns som innebär att resenärer får resa fritt in i landet om de kommer från ett land med 50 coronafall per 100 000 invånare.

Kravet på en incidensgräns på 10 är också speciellt från den synvinkeln att inte ens stora delar av Finland uppfyller kravet. Under den senaste tiden har till exempel Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt haft ett incidenstal på 64 och Egentliga Finland 37.

Hårda krav kräver resurser

Hårda inresekrav tär också på hälsovården. En del beslutsfattare är rädda för att kapaciteten att testa resenärer som vill komma till Finland inte räcker till ifall Finland inför hårda inresekrav.

På tisdagskvällens presstillfälle medgav HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi att det är svårt att hitta tillräckligt med personal för testning i den utsträckningen, särskilt på sommaren. Enligt Mäkijärvi måste man antagligen ty sig till stickprov och test för resenärer då de redan rest in i landet.

Social- och hälsovårdsministeriets avdelningschef Taneli Puumalainen betonade å sin sida vikten av att alla så fort som möjligt tar sin andra dos coronavaccin, så att testningstrycket på gränserna lättar. Både Mäkijärvi och Puumalainen rekommenderade också att resenärerna använder tjänsten Finentry, för att göra processerna på gränsen smidigare.

Krista Kiuru i plenum. Hon bär munskydd.
Bildtext Krista Kiurus krav på ett incidenstal på 10 för fri inresa ses som en väldigt sträng gräns.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Var Kiurus krav en hämnd?

Familje- och omsorgsminister Krista Kiurus hårda krav på inresebestämmelser ses av många i maktens korridorer som en hämnd för att social- och hälsovårdsutskottet valde att lätta på inresebestämmelserna förra veckan.

Bland annat gjorde utskottet det möjligt att resa till Finland utan coronatest ifall resenären fått minst en spruta coronavaccin. Ett coronatest krävdes av resenären först då hen kommit in i landet.

Social- och hälsovårdsutskottet ordförande Markus Lohi (Centern) och Kiuru har länge haft olika åsikter när det kommer till inresebestämmelser. Hittills har Kiurus förslag ändå vunnit i och med statsminister Sanna Marins stöd, förutom nu i fredags.

Många anser därför att Kiuru nu ville hämnas att utskottet gick emot hennes hårda linje.

Social- och hälsovårdsministeriet ordnade en pressträff på tisdag kväll om de nya reglerna och coronaläget (på finska):

Social- hälsovårdsministeriet håller presskonferens - Spela upp på Arenan

Källa: MTV, Yle Uutiset, Iltalehti