Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Italien är klar favorit i semifinalen – fortsätter Spanien att följa rivalens fotspår?

Uppdaterad 06.07.2021 21:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Italien är EM:s bästa lag hittills och klar favorit i kvällens semifinal. För motståndet står ett Spanien med en stigande formkurva, som siktar på att gå i fotspåren av Portugals EM-saga 2016. Kvällens nagelbitare på Wembley kickar igång klockan 22.

Italien–Spanien, semifinal 1

Wembley, London, klockan 22.00

Kommentatorer: Christoffer Herberts och Petri Vuorinen

Italiens läge: Bäst i EM hittills, håller flytet i sig till slut?

Det är egentligen ingen idé att argumentera emot, EM:s bästa lag hittills har varit Italien.

Italien är det enda laget som har vunnit alla sina matcher, även om det krävdes förlängning mot Österrike. Segern mot Belgien visade att detta italienska lag är starkt på alla sätt.

Första halvlek var en sprudlande fotbollsuppvisning med både kreativt och rätlinjigt anfallsspel, i andra halvlek visade laget en cynism och realism som behövs för att vinna titlar, och under matchens 21 sista minuter såg Italien till att bollen var i spel bara 9 av dem.

Nu hämtar Italien inspiration från de två senaste EM-mötena mellan Spanien och Italien, det här är nämligen tredje turneringen i rad som de möts. Senast, 2016, hittade Italien enkelt motmedel mot den ineffektiva spanska tiki-takan och fruktlösa bollinnehavet och vann övertygande med 2-0 i åttondelen.

2012 var däremot Spanien det bästa laget hela vägen och Italien var chanslöst i finalen då spanjorerna vann med 4-0. Ett bevis på att det går att vara bäst i en turnering från start till mål.

Spaniens läge: Till semi utan att övertyga, sparkapital finns

Att Spanien tagit sig in bland de fyra bästa är verkligen ingen självklarhet så som den senaste månaden sett ut.

En uppladdning med coronakaos, covidbubblor och inställda träningsmatcher. Och när laget väl kunde spela blev spelare utbuade av hemmapubliken.

Sen en turnering där laget bara vunnit en av fem matcher under ordinarie tid. Ett knackigt gruppspel följdes av en förlängningsseger i åttondelsfinalen och straffseger i kvartsfinal, förövrigt exakt som vinnande Portugal i senaste EM. Den turneringen gjorde portugiserna sedan sin bästa match i semifinalen, och Spanien vet att något liknande behövs nu.

Det som talar för Spanien är att laget gått runt på många spelare och det finns gott om utvilade jokrar i truppen. Nu gäller det bara för tränare Luis Enrique att med fingertoppskänsla välja de som är allra hetast på Wembley i kväll.

Luis Enrique står och lotsar sitt lag i en match.
Bildtext Luis Enrique har mycket att fundera på gällande den spanska startelvan i semifinalen.

Ta till exempel de tre offensivaste positionerna i elvan. Morata, Moreno, Olmo, Ferran Torres, Sarabia och Oyarzabal har delat på speltiden. Dagsformen hos de som får starta i kväll avgör, och situationen är liknande på mittfält och i backlinjen.

Snackisen: Hur stort avbräck är Spinazzolas skada?
Före EM var det långt ifrån självklart att han ens skulle få speltid, efter fem matcher är hans skada ett hårt slag mot Italiens chanser.

Leonardo Spinazzola har varit turneringens bästa ytterback, men i stället för att styra mot en semifinal på Wembley blev det i stället en resa till Lasse Lempainens operationsbord i Åbo.

Kan avsaknaden av Spinazzola vara en sådan detalj som rubbar den italienska balansen? Ersättaren blir Emerson, en spelare med stor potential, men som den gångna säsongen varit ute i kylan i Chelsea där han använts en del i Europaspelet men bara gjorde två framträdanden i Premier League.

Emerson med bollen.
Bildtext Emerson vikarierar succébacken Leonardo Spinazzola i kväll.

Håll koll på: Pedri, på väg att bli bäst av alla, är han det redan nu?

Efter att ha följt Pedris insats i det här EM-slutspelet är det omöjligt att inte bli golvad. 18-åringen från Teneriffa visar en så osannolik mognad och mångsidighet att han utan överdrift trumfar 30-åriga världsspelare också på den fronten.

Barcelonas mittfältare togs till EM som ett litet utropstecken, en komplementspelare med potential, men har under turneringen förvandlas till en fullständigt oumbärlig del av den spanska elvan som ska finnas på plan i varje minut, oavsett matchbild.

Pedri applåderar.
Bildtext Pedri har varit ett av mästerskapets utropstecken.

Pedri har av många tippats bli en dominant i världsfotbollen, varför inte 2024, eller kanske 2028. Nu höjs allt fler röster som hävdar att han är turneringens MVP redan i EM sommaren 2021.

Startelvorna: Italien ändrar inte mycket, Spanien återstår att se

Grundtipset i italienska medier är att det blir så få ändringar som möjligt i Roberto Mancinis semifinalelva. Spinazzola måste ersättas av Emerson, men annars är det samma tio spelare som inledde mot Belgien i kvarten som får förtroende i dag igen – ett beslut som underlättas av att starka högerbacksalternativet Alessandro Florenzi dras med en skada.

Italien (4–3–3): Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne

Lorenzo Insigne firar mål.
Bildtext Lorenzo Insgine stod för ett klassmål i kvartsfinalen.

Gott om frågetecken när det gäller Luis Enriques elva och svårt att hitta någon samstämmighet i tipsen. Aymeric Laporte känns som given i mittförsvaret, men får han sällskap av Pau Torres eller Eric Garcia? Är det dags att starta med Marcos Llorente på mittfältet?

Och när det gäller anfallstrion är de möjliga kombinationerna hur många som helst, även efter att Pablo Sarabia dragit på sig en skada. Är det till exempel dags att låta Mikel Oyarzabal starta efter två utmärkta inhopp?

Elvan här nedan utgår från få ändringar. De som känner Luis Enrique bäst hävdar att det kanske är fel taktik när det gäller att försöka läsa hans tankar.

Spanien (4–3–3): Unai Simón; Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Alba; Koke, Busquets, Pedri; Ferran Torres, Morata, Olmo

Kommentatorns tips: Italien är favorit, till och med för stor sådan?

Sett till världens vadslagningsbyråer och expertis är Italien klar favorit och en italiensk 1-0-seger är det fegaste och därmed tryggaste tipset.

Jag känner däremot att Spanien uppfyller många kriterier för en trupp som tar sig ända till final: på väg uppåt efter en tung start, snubblande nära att bli utslaget på vägen, och med gott om potentiella nya namn med fräscha ben som kan kliva in och avgöra. Sticker ut hakan och säger 1-1 vid full tid, med spansk seger efter förlängning.