Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jubilerande Virvik golf i Borgå har fått se golfspelandet öka i popularitet: “De medelålders har börjat spela golf igen”

Jonathan Andersson svingar.
Bildtext Jonathan Andersson har hunnit slå en hel del slag under sina 37 år på golfbanan.

Pandemin har gjort att den jubilerande föreningen Virvik golf har fått dra ner på firandet en aning. Men å andra sidan har fler hittat till golfbanan.

Jonathan Andersson är ordförande för föreningen som fyller 40 år i år. Andersson har varit med en stor del av de åren eftersom han själv började spela golf som treåring, för 37 år sedan. 

Jonathan Andersson utomhus vid golfplan med golfklubba i handen.
Bildtext Jonathan Andersson har tillbringat många somrar på Virvik Golf.

Steget in på golfbanan tog han med sina föräldrar, hans pappa var med och grundade föreningen. 

– De drog med mig när de tre första banorna öppnade och sedan har jag varit här varje sommar. 

Föreningen har växt men stämningen finns kvar

Andersson berättar att det i början bara fanns en förening och ingen golfbana. Sedan började man med att bygga tre hål. Senare utvidgade man med jämna mellanrum till nio och sedan till 18 hål.

– Men stämningen här har inte förändrats så mycket på 40 år, säger Andersson. Vi har fortfarande talkoanda och föreningsanda och samma trevliga stämning här på banan.

Ny åldersgrupp har hittat till golfbanan

Juniorverksamheten har alltid varit viktig för golfföreningen. Seniorer har också ofta varit flitiga besökare på golfbanan. Andersson säger att det som har ändrat på sistone är att de medelålders har börjat spela golf igen.

Någon håller på att slå en golfboll med golfklubba. I bilden syns tvp ben, golfboll, golfklubba och golfbanan i bnakgrunden.
Bildtext Tröskeln för att börja spela golf har enligt Jonathan Andersson sänkts. Det bara är att låna klubbor och börja slå, säger han.

Pandemin har gjort att golfspelandet i hela landet har ökat.

– Det har varit en hobby som man har kunnat utöva, säger Andersson. 

Pandemin har däremot satt en del käppar i hjulet för föreningen Virvik golfs jubileumsfirande, men en del evenemang i mindre skala har det ändå ordnats för att uppmärksamma de 40 åren. 

Tröskeln för att börja spela golf har sänkts

Andersson säger att tröskeln för att börja spela golf har sänkts. Man kan komma till en golfklubb, får låna klubbor och så är det bara att gå ut på rangen (övningsområdet invid golfbanan) och börja slå. 

Om man sedan blir sugen på mer så kan man gå en nybörjarkurs, som kan vara så kort som några timmar.

Jonathan Andersson utomhus i grön miljö.
Bildtext Jonathan Andersson är glad över att det hann regna en hel del innan det blev torrt. Det är viktigt att bassängerna här fylls med vatten, för det krävs ganska mycket vatten för att bevattna banan, säger han.

Den varma sommaren har varit gynnsam för golfspelande. Det enda problemet är om det regnar för lite så att det inte finns tillräckligt med vatten för att vattna banan. 

– Det börjar bli ganska torrt nu så banan är ganska hård, men greenerna, de områden där man puttar, får vatten hela tiden och är i bra skick, säger Andersson.

 

Virvik golf i Borgå fyller 40 år: "Juniorverksamheten är aktiv, och det kommer också proffsspelare från Virvik"
Virvik golf i Borgå fyller 40 år: "Juniorverksamheten är aktiv, och det kommer också proffsspelare från Virvik" - Spela upp på Arenan