Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Medeldistans i grym terräng – fysiken och mikrovägvalen avgör medaljerna

Uppdaterad 06.07.2021 17:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering: Medeldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Medeldistansen kommer att vara ett riktigt styrkeprov för orienterarna då VM fortsätter i Tjeckien. Med förmiddagens kvallopp i benen kommer garanterat finalen att kännas i benen. Stark fysik och noggrann orientering krävs för seger. De finska orienterarna hamnar och tänja sig i hopp om medalj. 

Medeldistansen kommer att bjuda på stenig och svårforcerad terräng. Sandstensblock, täta snår och omkullfallna träd kommer att verkligen att testa orienterarnas fysiska och tekniska kunnande.

Här kommer inte bara rätta vägval att fälla avgörandet utan också mikrovägvalen är i avgörande roll. Vilken sida av stenblocken lönar det sig att ta, hur kommer runt omkullfallna träd och hur ta sig genom snåriga passager med dåligt sikt? Här är saker som löparna hamnar ta ställning till hela tiden längs med banan.

På damsidan finns det bara en favorit, Sveriges Tove Alexandersson. Med sin grymma fysik har de övriga nog problem att matcha svenskan även om hon skulle göra några bommar. Med dessutom ett kvallopp i benen från förmiddagen är det här upplagt för svensk guldmedalj, den tredje för Alexandersson på tre starter.

De finska förhoppningarna ligger på Venla Harju och Marika Teini. Teinis löpform är ett litet frågetecken, men medeldistansen torde passa henne bäst. Får Harju flyt i prestationen kan hon mycket väl finnas med i medaljkampen. I finalen löper också Lotta Karhola och Pargas IF:s Amy Nymalm, som gjorde ett lysande kvallopp.

Många kandidater bland herrarna

På herrsidan kommer kampen om segern att vara betydligt tuffare. Gustav Bergman, Kasper Fosser, Magne Daehli, Daniel Hubmann, Matthias Kyburz och Lucas Basset är några av segerkandidaterna.

Men ett dussintal löpare med chans till seger finns på herrsidan. Även här kommer fysiken att vara avgörande, men då differenserna bland herrarna är små kommer vägvalen att vara helt avgörande.

De finska herrarna i medeldistansen är Olli Ojanaho, Elias Kuukka och Miika Kirmula som var snabbast av finländarna i kvalet. En placering bland de tio främsta är inom räckhåll för alla tre.

Medeldistans klockan 17.20 Arenan och klockan 18.00 TV2