Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Juli är en fartfylld månad på Sagalunds museum – på tisdagar kan man åka på tidsresa tillbaka till år 1944

Från 2021
Bild av ett kök inrett enligt hur det såg ut på 1940-talet.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Under julimånad händer mycket spännande på Sagalunds museum på Kimitoön. På tisdagar ordnas upplevelsetisdagar då barn bland annat får åka på tidsresa tillbaka till år 1944. Den 17 juli ordnas också museets huvudevenemang, Sagalund lever.

Om man besöker Sagalunds museum på en upplevelsetisdag finns det mycket att göra. Bland annat ordnas nallekalas för barn under skolåldern och för barn i skolålder ordnas en tidsresa.

- På tidsresorna får deltagarna delta både genom att klä sig i historiska kläder och genom att delta i vardagssysslor som man gjorde förr, berättar John Björkman, chef för Sagalunds museum.

Bild av ett kök inrett enligt hur det såg ut på 1940-talet.
Bildtext Så här kunde det se ut i ett kök på 40-talet.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Under tidsresorna får barnen åka tillbaka till år 1944, tiden då Karelarna flyttade till Kimito efter att de var tvungna att lämna sina hem och flytta till andra delar av Finland då stora delar av Karelen kom att tillfalla Sovjetunionen under andra världskriget.

- Barnen får uppleva sådana teman då någon varit tvungen att lämna sitt hem och flytta till ett främmande område. Samtidigt så lär man sig att andra måste ge av sina resurser för att de som hade de svårt ska kunna leva.

Tidsresorna är främst ämnade för barn men under upplevelsetisdagarna ordnas intressanta aktiviteter för hela familjen.

Bild av en gammal radio.
Bildtext En sådan här radio var en vanlig syn i många hem på 1940-talet
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Lärorikt miljötänk från förr i tiden

Ett annat tema under upplevelsetisdagarna är ekologi och gröntänk. Avsikten är att ta inspiration av att vi en gång tvingats leva sparsamt och hur man tog vara på alla resurser i en helt annan utsträckning än människan gör idag.

Förr i tiden tog man bland annat vara på regnvattnet och använde det både för att vattna trädgårdslandet och för att tvätta kläder.

- På så vis får man tänka på hur vi skulle kunna lära oss från den tiden och minska vår konsumtion i modern tid, berättar Björkman.

Tvättbräda och hink.
Bildtext Förr i tiden använde man ofta regnvatten för att tvätta kläder. På Sagalund får barnen också prova tvätta kläder med hjälp av en tvättbräda.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Trädgårdstema på evenemanget Sagalund lever

Den 17 juli ordnas evenemanget Sagalund lever. Det är ett återkommande evenemang som ordnades första gången för 50 år sedan år 1971. Det är gratis att delta i evenemanget.

För 50 år sedan kretsade evenemanget mycket kring diverse hantverk, men det ordnades också program med fest- och hälsningstal, folkdans och dikter.

- I år är det trädgårdstema, och vi har försökt knyta ihop hur det var förr i tiden på Sagalund lever med hur det ordnas nu i modern tid, berättar Jarmo Kujala som är guide vid Sagalund.

Museiguide Jarmo Kujala och museichef John Björkman framför ett rött hus på Sagalunds museum.
Bildtext Från vänster: Guide Jarmo Kujala och museichef John Björkman.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Trädgårdstemat kommer att synas genom att det i Sagalundparken finns en trädgårdsstig för hela familjen. Meningen är att man ska få uppleva stigen med hjälp av alla de olika sinnen som människan har, genom hörsel, känsel, smak och syn.

- Här på Sagalund finns också Sinnenas trädgård. Där kan man exempelvis ta del av blommornas språk. Man får bland annat veta vad det betyder om någon ger en fem blommor, berättar Kujala.

Rött hus vid Sagalunds museum
Bildtext Trädgården är ett tema i år på evenemanget Sagalund lever.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Trädgårdsguidningarna ordnas klockan 13 och 15. I trädgården kan man bekanta sig med växter och blommor, samtidigt som man får lära sig om Sagalunds kulturhistoria.

Utöver trädgårdsvandringar ordnas bland annat program som dockteater och så kommer en stråkkvartett att spela sommarmusik i Sagalunds trädgård.

"De som kommer hit har ofta förvånansvärt mycket förhandskunskap"

Mycket av vad som hänt i historien kan man läsa i böcker, men på Sagalund får familjer lära sig mera om Finlands historia genom att själva uppleva den.

- Inlevelse och upplevelse är bra metoder för då samlar vi på oss informationen med alla våra sinnen. Dessutom tvingas man på sätt och vis in i den historiska situationen vilket förmedlar mycket mer kunskap än en text kan göra, säger Björkman.

Kujala påpekar att drama dessutom är ett bra sätt att behandla svåra saker, såsom Karelarnas historia.

En skylt med texten "välkommen" på tre olika språk framför Sagalunds byggnad.
Bildtext Att delta i evenemanget Sagalund lever är gratis.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

De barn som besöker Sagalund är ofta väldigt intresserade av vad som berättas och uppskattar upplevelsen på Sagalund. John Björkman påpekar att det ofta är barn från historieintresserade familjer som kommer till museet.

- De som kommer hit har ofta förvånansvärt mycket förhandskunskap, de har läst Mauri Kunnas eller något dylikt. Det är mycket som är bekant för de barn som kommer hit på besök, de kommer ofta från familjer som äger ett gammalt hus eller en sommarstuga som liknar de här husen, säger han.

Diskussion om artikeln