Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flygolyckan i Filippinerna: Dödssiffran stiger, svarta lådan skickas till USA för analys

Från 2021
Människor samlade runt ett kraschat flygplan i Filippinerna 4.7.2021.
Bildtext Det militära flygplanet kraschade i ett skogsområde i södra delarna av Filippinerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

53 personer miste livet när ett militärplan kraschade i Filippinerna på söndagen. Exakt vad som hände är oklart, men svar tros komma då man analyserat den svarta lådan.

96 personer fanns ombord på det filippinska C-130-militärflyget. 50 av passagerarna omkom och tre civila på marken miste livet.

Planet kraschade i en skogsdunge på ön Jolo i södra delarna av landet efter att man missat landningsbanan.

Vittnen och överlevare säger att flygplanet "landade hårt" och studsade på marken två gånger innan det lyfte igen för att försöka på nytt. Det här uppger generallöjtnant Corleto Vinluan för nyhetsbyrån AFP.

– På högra sidan av flygplatsen träffade flygplanet ett träd, säger han.

Svåra brännskador

De flesta omkomna var soldater som skulle placeras ut på ön. Dödssiffran bland passagerare steg till 50 natten mellan måndag och tisdag då en soldat med kemiska brännsår i ansiktet och rökförgiftning dog.

En av de omkomna är flygkaptenen som hade flera års erfarenhet av att flyga C-130-plan, bekräftar militären.

Drygt 50 personer skadades i olyckan. Många har svåra brännskador eftersom flygplanet började brinna efter kraschen. Några civila skadades i flygolyckan då planet plöjde igenom hus och kokospalmer.

Filippinskt militärplan kraschade på ön Jolo.
Bildtext Spillror på marken efter olyckan.
Bild: EPA/AOP

En del soldater lyckades ta sig ut ur planet eftersom kraschen orsakade ett hål på framdelen av planet. Många soldater var medvetslösa när planet började brinna och kunde inte ta sig ut.

Planet hade startat från staden Cagayan de Oro på ön Mindanao.

De omkomna identifieras med tandkort

Den svarta lådan har skickats till USA för analys. Den innehåller bland annat röstinspelningar från planets cockpit och data såsom hastighet, höjd och riktning.

Det är mycket oklart vad som ledde till olyckan eftersom planet enligt militären var i "mycket gott skick" och vädret var soligt och klart.

– Vi kommer att lyssna på vad piloterna och besättningspersonalen diskuterade i planets cockpit för att fastställa vad som på riktigt hände, säger försvarsstabschefen Cirilito Sobejana till AFP.

Myndigheter använder sig av tandkort för att identifiera de omkomna eftersom många av dem är så gott som förkolnade och inte går att känna igen.

– Hittills har vi identifierat sex eller sju av de döda. Vi försöker vårt bästa ... Vi måste få hem dem till deras familjer så snabbt som möjligt, säger Sobejana.

Söndagens olycka är en av landets dödligaste militära flygolyckor.

Källa: AFP, Reuters