Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Väldigt varmt för östnyländska sommarjobbare i år – viktigt att ta pauser och dricka mycket vatten

Assi Liitti står på torget i Borgå.
Bildtext Assi Liitti måste använda munskydd på jobbet. Det kan bli väldigt svårt att andas i då det är väldigt varmt.

Värmerekord har mätts på olika ställen i Finland i år och vädret ser inte ut att bli svalare inom den närmaste tiden. Sol och värme kan tänkas vara det optimala för ett sommarjobb utomhus, men så är inte fallet alla gånger.

Ronja Blomstedt jobbar som parkeringsvakt vid Molnträsk badstrand i Sibbo för första gången. 

– Jag har ett ganska enkelt jobb då jag bara tar emot bilar, men det är ganska tungt om man har solen som lyser rakt på en, säger Blomstedt. 

Ronja Blomstedts arbetsplats är omgiven av träd som ger en viss mängd skugga. Det här är ändå inte bara positivt, eftersom skogen och värmen för med sig bromsar och andra insekter som stör arbetsron.

– Det värsta med jobbet är bromsarna och insekterna som biter. 

Extra viktigt att se till vätskebalansen nu

För att underlätta jobbet i solen försöker Ronja Blomstedt komma ihåg att dricka mycket vatten och hålla sig i skuggan så mycket det går.

Arbetet kräver ingen annan uniform än en reflexväst, vilket gör det lättare för Blomstedt att klä sig efter väder. Tunna kläder som täcker kroppen skyddar både från solen och attackerande bromsar. 

För kundernas skull hoppas Ronja Blomstedt att vädret fortsätter vara lika varmt, men för egen del skulle hon föredra molnigare dagar.

För att underlätta arbetet i hettan hade hon önskat ett parasoll eller dylikt av arbetsgivaren för att ge skugga då solen gassar på som mest. 

– Det positiva med varmt väder är att man kan simma efter jobbdagen, vilket är väldigt skönt, säger Blomstedt. 

Ronja Blomstedt sitter vid Molnträsk som parkeringsvakt.
Bildtext Ronja Blomstedts arbetsplats är omgiven av träd som ger en viss mängd skugga i hettan.

I ett rött tält står Ronja Berntzen och säljer jordgubbar och andra bär för andra året i rad. Tältet har en baksida som hindrar ordentligt korsdrag och bidrar till att det blir extra varmt för försäljaren. 

– Det har varit ganska jobbigt med värmen, speciellt om du har morgonskiftet då det är som varmast, säger Berntzen. Det går nog, men det är viktigt med många pauser och mycket vatten. 

Flera pauser under arbetsdagen är nödvändigt i hettan

Ronja Berntzens arbetsgivare har tillåtit fler pauser för sommarjobbarna och undantag i användningen av munskydd då det blivit för olidligt i hettan.

Berntzen tycker att arbetsgivarna gjort allt de kan för att underlätta läget för sommarjobbarna i värmen, vilket hon är tacksam för. 

Då solen lyser smakar även jordgubbarna bättre – det här på både gott och ont. Sommarens värme medför fler kunder och därav också mera jobb för sommarjobbarna. 

– Det är absolut fler kunder då det är varmt, säger Berntzen. Vid bra väder vill människor äta jordgubbar med glass och då säljs flera lådor i väldigt snabb takt. 

Ronja Berntzen står och säljer bär
Bildtext Försäljningstältet där Ronja Berntzen jobbar kan bli väldigt varmt på de varmaste sommardagarna.

Glassen svalkar bra då det är varmt

I Söderkulla i Sibbo är Hugo Kinnunen upptagen med att sälja glass för tredje året i rad. Den här sommaren har det varit fler kunder än tidigare år, vilket Kinnunen tror beror på vädret. 

– Inne i kiosken är det fruktansvärt varmt eftersom det inte finns någon luftkonditionering, säger Kinnunen.

Han säger att värmen gör det svårt att orka jobba, men han försöker svalka sig med glass och dricka mycket vatten. Han önskar att det skulle komma flera molniga dagar.

– Så man inte dör i kiosken. 

Hugo Kinnunen ser ändå också det positiva med det varma vädret. Många kunder håller honom ständigt sysselsatt, vilket får arbetsdagen att kännas kortare.

Hugo Kinnunen står i glasskiosken och säljer glass
Bildtext Hugo Kinnunen skulle önska luftkonditionering till glasskiosken i Söderkulla.

Munskydd är svåra att andas i då det är väldigt varmt

Assi Liitti står på torget i Borgå och arbetar som medelinsamlare för en välgörenhetsorganisation. Hennes jobb går ut på att gå runt i staden och prata med människor.

Den extrema värmen i år har inte bara gjort hennes arbete betydligt tyngre, utan också försvårat hennes försök att få människor och stanna upp på gatan.

På grund av värmen har människor ännu mer bråttom än vanligt och vill ogärna stanna upp i solen för att prata.  

Assi Liitti går över 10 000 steg i arbetet varje dag, men försöker ändå hitta skuggplatser där det är möjligt. En liten handfläkt tycker hon att skulle ha varit bra att få av arbetsgivaren. 

Första dagen brände jag mig ganska ordentligt, så då gick jag genast och köpte solkräm. Min arbetsgivare försåg mig också med solkräm nästa dag

― Assi Liitti

Till Assi Liittis arbetsuniform hör en svart t-skjorta som hon har fått byta till något tunnare på grund av värmen.

Det är obligatoriskt för sommarjobbarna att använda munskydd och det här har arbetsgivaren påpekat om då Liitti eller någon kollega svalkat sig utan det.

Ibland blir det olidligt att andas i munskyddet då solen gassar på som mest men eftersom det är obligatoriskt försöker Assi Liitti stå ut med det. 

– Det positiva med hettan är att det i alla fall inte är kallt, säger Liitti med ett skratt.