Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens coronagrupp slopar rekommendationen om distansarbete – men munskyddet får hållas på tills man har fått två vaccindoser

Från 2021
Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På sitt möte på tisdagen beslöt Österbottens coronasamordningsgrupp att inte förlänga rekommendationen om distansarbete. Däremot ser man gärna att österbottningar som inte har fått båda sina vaccindoser använder munskydd på allmänna platser.

Rekommendationerna om distansarbete och användningen av munskydd stod på agendan när Österbottens coronasamordningsgrupp samlades till möte på tisdag eftermiddag. Den förstnämnda valde de att slopa – den senare förlängs.

– Vi rekommenderar att de som inte ännu har fått två vaccindoser behåller masken på i allmänna lokaler, säger gruppens ordförande och sjukvårdsdstriktets direktör Marina Kinnunen.
Har man fått båda vaccindoserna behöver man alltså inte använda munskydd på allmänna platser, men man kan förstås göra det om man vill. Rekommendationen gäller till slutet av juli.

Distansarbete ger man däremot inga nya rekommendationer om.

– Arbetsgivare kan förstås ha sina egna rekommendationer, säger Kinnunen.

Läget stabilt

I övrigt kunde coronagruppen konstatera att coronaläget i Österbotten är stabilt. De flesta nya fall som konstateras kommer från utlandet.

Positivt är enligt Kinnunen också att smittfallen går att spåra till hundra procent.

– Men vi vet att läget kan ändra ganska snabbt.

Hon säger att det viktiga just nu är att österbottningarna får sitt vaccin. Enligt Kinnunen är coronagruppen nöjd med vaccinationstakten i distriktet.

Coronagruppen meddelar också att man inte har några nya dödsfall till följd av covid-19.