Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Minna Arve blir Åbos nya borgmästare – alla åtta fullmäktigegrupper stöder borgmästaravtalet

Från 2021
Porträttbild på Minna Arve.
Bildtext Alla åtta fullmäktigegrupper står bakom borgmästaravtalet som innebär att Minna Arve blir borgmästare under den kommande mandatperioden.
Bild: Arash Matin / Yle

Borgmästaravtalsförhandlingarna nådde ett brett stöd bland alla fullmäktigegrupper. I borgmästaravtalet avtalas det om de centrala målsättningarna, riktlinjerna och de ekonomiska ramarna som gäller under följande mandatperiod.

Överenskommelsen betyder att Minna Arve (Saml) blir Åbos borgmästare. Posterna som biträdande borgmästare fördelas enligt följande: SDP ansvarar över bildningsväsendet, de Gröna om social- och hälsovård, samlingspartiet ansvarar över stadsmiljön.

Den tredje platsen fördelas mellan Samlingspartiet och Vänsterförbundet så att Samlingspartiet bär ansvaret under de två första åren. Sedan tar Vänsterförbundet över posten.

Halvvägs in i mandatperioden på fyra år görs en utvärdering om ansvarsfördelningen och ändringar kan göras.

– Det här är helheten som vi nått tillsammans, säger Minna Arve

Stadsstyrelsens 14 platser fördelas mellan Samlingspartiet (4), SDP (3), Vänsterförbundet (2), de Gröna (2), Sannfinländarna (2), SFP (1). Socialdemokraterna får posten som stadsstyrelsens ordförande och vice ordförande posterna fördelas mellan Samlingspartiet, Vänsterförbundet, Sannfinländarna och De Gröna.

Ett tecken på god samarbetsvilja

Att samtliga grupper ställer sig bakom avtalet ger en god bas för att fatta beslut och är ett gott tecken på en fungerande borgmästarmodell, konstaterar Arve i pressmeddelandet från Åbo Stad.

- För en lyckad mandatperiod är det centralt att vi lyckas verkställa avtalet. Borgmästaravtalet är vår ledstjärna för stadens utveckling under de följande åren. Förverkligandet av avtalet är fullmäktigegruppernas, borgmästarens och de biträdande borgmästarnas viktigaste uppgift. Det är förverkligandet av besluten och samarbetet mellan grupperna som är de största förväntningarna i den nya borgmästarmodellen och hela stadens framgång, konstaterar Minna Arve.

Det nya stadsfullmäktige fastställer sammansättningen då fullmäktige samlas i augusti.

Diskussion om artikeln