Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-debutanten Amy Nymalm och Miika Kirmula blåvita ljusglimtar i fysiskt kraftprov – Tove Alexandersson var överlägsen trots misstag: "Behövde inte maxa"

Uppdaterad 07.07.2021 07:32.
Amy Nymalm på VM 2021.
Bildtext Amy Nymalm stod för en riktigt bra VM-debut.
Bild: Finlands orienteringsförbund

VM-medeldistansen bjöd på tuffa banor i tung terräng. Amy Nymalm stod pall för det i debuten och blev bästa finländska i damloppet. Avståndet till sportens suverän Tove Alexandersson var rejält – och hon var sannerligen inte ensam om det.

Det blev inga finländska medaljer i tisdagens medeldistans i orienterings-VM.

De största förhoppningarna låg på Marika Teini och Venla Harju – VM-medaljörer på den här distansen från de två senaste mästerskapen – men de var chanlösa i de tjeckiska skogarna.

I stället var det Miika Kirmula som stod för den starkaste blåvita insatsen. Kirmula tappade över tre minuter i början av loppet, men sen plockade han till och med in lite tid på dagens världsmästare Matthias Kyburz.

Kirmula och svenske silvermedaljören Gustav Bergman höll ihop och det lyfte finländaren i resultatlistan. Till slut landade han på en sjundeplats.

– Miika hade en stark dag rent fysiskt och gjorde det som man kunde hoppas på. Att ta sig in bland de tio främsta är en riktigt bra, säger Yles expert Minna Kauppi.

Nymalm hade en stor miss

Dagens stora VM-snackis var den oerhört tuffa terrängen. Det var stenigt och bökigt, periodvis tät skog och väldigt svårorienterat.

Kauppi – flerfaldig världsmästare i orientering under sin aktiva karriär – konstaterade i tv-sändningen att det var ett riktigt kraftprov för de aktiva. Dessutom krävdes noggrann orientering för att undvika missar.

– Det har nog inte varit så här utmanande i en medeldistans sen VM i Frankrike 2011, sa förbundskaptenen Fredric Portin inför start.

I de krävande förhållandena gjorde Amy Nymalm en bra VM-debut. Pargas IF-orienteraren fångades upp av tv-kamerorna när hon tog gott om tid på sig för att hitta en av tv-kontrollerna, men Nymalm samlade sig och var etta vid sin målgång.

Till slut landade Nymalm på en 14:e plats – och med det var hon dagens bästa finländska. Hon slog Harju med sjutton sekunder.

– Jag startade precis som i kvalet – lugnt och säkert. Trots det kom några missar, men även många bra kontrollavstånd. Tävlingen var oerhört tuff i dag, men jag lyckades ändå öka farten på slutet och jag kan vara nöjd, säger Nymalm i ett pressmeddelande.

Så här summerar förbundskapten Portin tävlingen för finländsk del:

– Det var oerhört tuffa banor och som lag var vi helt klart inte redo för det. Miikas placering var fin och Amys mästerskapsdebut var glädjande.

Vann med över två minuter

Dagens herrsegrare Matthias Kyburz medgav att det var en tuff dag på jobbet.

– Det är en extrem terräng här och det var tufft, men jag var förberedd på det. Det känns otroligt kul att vara tillbaka högst upp på pallen. Jag hade superflyt på slutet, säger Kyburz.

På damsidan var det absolut inga överraskningar. Tove Alexanderssons tog sitt sjunde raka VM-guld i orientering. Och svenskan var i en helt egen klass.

Hon vann med över två minuter – trots att hon missade ordentligt. Bland de sex främsta återfanns tre svenskor och två norskor.

– Det känns fantastiskt. Det var svårt tekniskt och jag gjorde två stora misstag. Jag är jätteglad att jag inte stressade upp mig. När jag inte gjorde det såg jag till att återfå lugnet och inte springa i överfart. Jag trodde att det skulle bli tajt, men skönt att få ett lopp där jag inte behövde maxa allt ur kroppen, säger Alexandersson till SVT Sport.

Ny chans för Alexandersson att ta VM-guld på torsdag. Då handlar det om stafett.

Orienterings-VM, medeldistans

Damer:

1) Tove Alexandersson, Sverige 38.12
2) Andrine Benjaminsen, Norge + 2.21
3) Simona Aebersold, Schweiz + 3.21
4) Kamilla Steiwer, Norge + 3.23
5) Sara Hagström, Sverige + 3.34
6) Lisa Risby, Sverige + 3.58
14) Amy Nymalm, Finland + 7.49
15) Venla Harju, Finland + 8.06
19) Marika Teini, Finland + 9.01
24) Lotta Karhola, Finland + 10.57

Herrar:

1) Matthias Kyburz, Schweiz 39.31
2) Gustav Bergman, Sverige + 0.40
3) Ruslan Glibov, Ukraina +0.47
4) Lucas Basset, Frankrike + 2.05
5) Kasper Harlem Fosser, Norge + 2.07
6) Eskil Kinneberg, Norge + 2.09
7) Miika Kirmula, Finland + 2.28
24) Elias Kuukka, Finland + 9.10
26) Olli Ojanaho, Finland + 9.28