Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glödheta minuterna ger HJK utmärkt läge i Champions League-kvalet – dominerade mot Montenegros mästarlag och hade bud på mer

HJK firar seger.
Bildtext HJK åker ner till Montenegro med en fot i nästa kvalrunda.

HJK flög ur blocken i Champions League-kvalet. Det räckte mer än väl för att skaffa sig ett bra utgångsläge inför returen nästa vecka. "Det fanns chans att sätta två–tre mål till, säger tränaren Toni Koskela.

Mål i femte, sjunde och trettonde matchminuten.

Där har man en start som heter duga i Champions League-kvalet.

HJK gjorde processen kort med sina gäster från Montenegro i den första kvalomgången. FK Budućnost Podgorica kunde bara hoppas på att läckaget skulle stoppas så fort som möjligt.

Fullträffarna från Roope Riski, Filip Valencic och Janne Saksela gav HJK en tidig 3–0-ledning och ett drömläge. Helsingforsklubben har mycket på spel i årets Europaspel och avancemang från den första kvalomgången betyder ännu mer än vanligt.

Om HJK slår ut Montenegros mästarlag är laget bara seger i ett dubbelmöte från gruppspel i Europa i höst. Det här tack vare införandet av Europafotbollens tredje cupturnering Conference League.

Roope Riski i HJK firar.
Bildtext Roope Riski startade målskyttet för HJK i Champions League-kvalet.

Med tanke på läget var det lite onödigt att HJK gav gästerna en gratisbiljett in i matchen. Hemmalaget drog på sig en straff före paus och Milos Raickovic gav montenegrinerna något att så ett litet hopp runt inför returen nästa vecka.

– Vår start var både stark och effektiv. Sen fick de en rätt billig straff, men efter paus försvarade vi oss bättre och hade kontroll på matchen, säger HJK-tränaren Toni Koskela till Yle Urheilu.

Hade flera lägen

Den finländska ligaettan hade bud på mer efter paus. David Browne sköt i ribban när han var helt fri med målvakten, domarna viftade bort ett mål för offside och det fanns fler chanser att utöka.

Men det ville sig inte i målskyttet och det blev 3–1.

– Man är aldrig helt nöjd och det fanns chans att sätta två–tre mål till. Vi kan vara rätt tillfreds med resultatet, men det är klart att jag hellre hade haft 3–0. Vi hade också kunnat avgöra matchparet med våra chanser i dag.

En konkurrensfördel för HJK i det här skedet av säsongen är att motståndet inte är inne i sin tävlingssäsong.

– Det är ingen enkel bortamatch och de är en vecka bättre fysiskt då. Men vi åker dit för att göra mål och avgöra dubbelmötet, säger Koskela.

Champions League-kval

Första kvalomgången, första matchen:

HJK–FK Budućnost Podgorica 3–1 (3–1)
5' Roope Riski 1–0
7' Filip Valencic 2–0
13' Janne Saksela 3–0
35' Milos Raickovic 3–1 (straff)

Returen spelas den 13 juli.