Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska landslagsmålvakten klar för Tottenham – hyllas av coachen: "Har en väldigt bred erfarenhet och ett brett kunnande"

Från 2021
Tinja-Riikka Korpela jublar efter att damlandslagets säkrat plats i EM-slutspelet.
Bildtext Landslagsmålvakten hyllas av sin nya tränare.
Bild: Tomi Hänninen

Tinja-Riikka Korpela byter klubb i England. Den 35-åriga landslagsmålvakten har tecknat ett kontrakt med Tottenham som sträcker sig till 2022.

Två år blev det för Tinja-Riikka Korpela i Everton i den engelska högstaligan. Nu är hon klar för nästa engelska äventyr.

Tottenham meddelar på klubbens webbplats att den finländska veteranlandslagsmålvakten ansluter till laget med ett kontrakt som löper till 2022. Dessutom innehåller kontraktet en option för ett år till.

– Jag är full av iver över att ansluta till en så stor och känd klubb som Spurs. Jag hoppas jag kan använda såväl min erfarenhet från alla de olika klubbarna runtom i Europa jag spelat i, som min erfarenhet från landslaget för att hjälpa laget att nå våra mål. Det kommer vara det dagliga arbetet som kommer leda oss fram och jag ser väldigt mycket fram emot att vara en del av det, kommenterar Korpela i klubbens pressmeddelande.

Och 35-åringen har milt sagt en hel del erfarenhet.

Korpela flyttade utomlands från FC Honka redan 2010 och har efter det spelat i Norge, Sverige, Tyskland och England. I Tyskland vann hon både säsongen 2015 och 2016 tyska mästerskapet då hon spelade för Bayern München i Frauen-Bundesliga. Dessutom har hon varit med och vunnit mästerskap både i Finland och Norge. Svenska Tyresö hjälpte hon fram till Champions League-final 2014.

Hyllas av nya coachen

I landslaget har hon varit Finlands förstamålvakt länge och spelat 98 landskamper i landslagströjan. Redan 2013 var hon landslagets kapten i EM, och hon var en avgörande kugge när Finland knep en plats i kommande EM. Hon höll nollan i sex matcher av åtta i kvalet.

– Vi är väldigt nöjda över att ha "Tinni" med oss. Hon har samlat en betydelsefull erfarenhet och spelat en avgörande roll i att Finland knep en plats till EM nästa år, vilket är väldigt exalterande för dem. Hon är en spelare som jobbar hårt, flitigt och professionellt. Hon har spelat i flera länder vilket ger henne en väldigt bred erfarenhet och ett brett kunnande. Hon ger oss hård konkurrens på målvaktsposten, säger huvudtränaren Rehanne Skinner.

Korpela kommer att bli målvaktskollega med Rebecca Spencer som spelat för klubben sedan 2019. Tottenham var åttonde i engelska högstaligan den gångna säsongen, medan Everton som Korpela lämnar bakom sig var femma.

Diskussion om artikeln