Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italien till EM-final efter riktig rysare – hånade Álvaro Morata blev otursgubbe för Spanien i straffdrama

Från 2021
Uppdaterad 07.07.2021 01:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Italien är i final efter att ha vunnit över Spanien på straffar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

1968, 2000, 2012 – och 2021. Italien är klart för sin fjärde EM-final genom tiderna – och man spelar om guldet efter ett drama. I blickfånget: Spaniens mest omdiskuterade spelare.

Italien och Spanien har en diger, gemensam fotbollshistoria. När de två sydeuropeiska stornationerna möttes i sommarens första EM-semifinal var det femte matchen på de fyra senaste Europamästerskapen mellan lagen.

Det första av de mötena var en nagelbitare. Mållöst, straffläggning och kvartsfinalrysare i 2008-EM i Wien.

Cesc Fabregas avgjorde – en historisk straffseger som har betraktats som startskottet för Spaniens guldera med tre raka titlar.

Tretton år senare var det dags för en ny thriller och en ny straffläggning. Efter två timmar jämn, dramatisk fotboll var det dags för slutspelets tredje straffavgörande.

I fredags slog Spanien ut Schweiz efter straffar, men nu blev det tvärtom. Först räddade Gianluigi Donnarumma en straff från Álvaro Morata – och sen rullade Jorginho bombsäkert in den sista straffen.

– Sett till hur hela turneringen har varit är det turneringens bästa lag som vinner i kväll, säger Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts.

Italien jublar i EM.
Bildtext Italien får spela en match till i EM.
Bild: EPA

"Straffar är brutalt"

Det var ett oerhört tufft öde för framför allt Morata – Spaniens mest omdiskuterade spelare i turneringen.

Anfallaren har tvingats ta emot hån, hot och hat i sociala medier på grund av missade målchanser i EM. Nu blev han alltså spansk otursgubbe i semifinalen – mindre än en timme efter att han hade räddat Spanien från att åka ur EM med sitt 1–1-mål.

Alvaro Morata ser besviken ut.
Bildtext Álvaro Morata har haft en motig EM-sommar.
Bild: EPA

– Straffar är brutalt och Spanien är ett starkt lag som spelar väldigt bra fotboll. Vi spelade inte på sättet som vi brukar, men vi kämpade och slet, säger Italiens förbundskapten Roberto Mancini till italienska tv-kanalen RAI Sport.

Spanien åker ändå hem, Italien får invänta finalmotståndet som klarnar på onsdagskvällen. Blir det England eller Danmark?

"Taktisk schackmatch"

Vägen fram till förlängningen gick via en matchbild där Spanien dominerade bollinnehavet. Luis Enriques lag hade ändå förtvivlat svårt att vara tillräckligt skarpt och i stället hade Italien första halvlekens bästa chans.

Skadade Leonardo Spinazzolas ersättare Emerson träffade ribban med ett skott från snäv vinkel.

– En taktisk schackmatch mellan två lag som försöker förvirra sin motståndare, konstaterade Herberts om första 45 och det var lätt att hålla med.

Efter en timme gläntade Federico Chiesa på dörren till EM-finalen. Chiesa vred in 1–0 till Italien efter en omställning som var högklassig.

Målvakten Donnarumma kastade ut bollen och startade en snabb attack. Drygt tio sekunder senare låg bollen i nätet bakom Unai Simon i spanska målet.

Programmet är inte längre tillgängligt
120 minuter räckte inte i semifinalen Italien–Spanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Morata hann jubla ordentligt

Italien, som kom till semifinalen med prickfritt facit i EM och totalt tretton raka segrar, tappade ledningen när tio minuter återstod av ordinarie tid.

Trots allt kritik har Enrique hållit Álvaro Morata om ryggen från första stund i detta mästerskap, men till semifinalen valde förbundskaptenen i Spanien att bänka anfallaren.

Direkt efter Chiesas mål kastades Morata in och en stund senare rullade han in 1–1. Morata jublade ordentligt i London efter det vackra anfallet – undra på efter ett mästerskap som har varit tungt.

Kvitteringen gav Spanien nya krafter och de var det bättre laget i förlängningen, men det gav ingenting konkret.

Italien jublar i EM.
Bildtext Giorgio Chiellinis Italien är klart för final.
Bild: EPA

Det ledde bara till en straffläggning – och ett Italien som tydligen inte kan förlora fotbollsmatcher med Roberto Mancini som förbundskapten. På tre år har han tagit Italien från missat VM till EM-final.

– All heder till spelarna. De har trott på det här, men vi är inte klara än. Vi ska samla ihop våra styrkor och förbereda oss för finalen, säger Mancini.

Under finalsöndagen har Italien bara ett mål: Ordna 34:e raka matchen utan en förlust.

Fotbolls-EM, semifinal

London:

Italien–Spanien 2–1 (0–0, 1–1) efter straffar
60' Federico Chiesa 1–0
80' Álvaro Morata 1–1

Straffläggning:
ITA: Manuel Locatelli MISS
SPA: Dani Olmo MISS
ITA: Andrea Belotti 1–0
SPA: Gerard Moreno 1–1
ITA: Leonardo Bonucci 2–1
SPA: Thiago Alcántara 2–2
ITA: Federico Bernardeschi 3–2
SPA: Álvaro Morata MISS
ITA: Jorginho 4–2

Diskussion om artikeln