Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ex-polisen Eric Adams vinner demokraternas primärval i New Yorks borgmästarkamp – väljs troligen till storstadens nästa borgmästare 

Från 2021
Man i vit skjorta gör tummen upp och ler.
Bildtext Eric Adams ser ut att bli borgmästare i New York.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

New Yorks nästa borgmästare heter med stor sannolikhet Eric Adams. Adams vinner demokraternas primärval förutspår AP och flera andra amerikanska medier sent på tisdag kväll, lokal tid. 

Han går in som storfavorit i höstens borgmästarval mot sin republikanska rival, eftersom en förkrossande majoritet av New York-borna tenderar att rösta demokratiskt.

Adams gick in som favorit i valet med en bred skara kandidater. 

Rösträkningen inleddes den 29 juni och har präglats av en viss turbulens då 135 000 testvalsedlar av misstag inkluderades i den officiella rösträkningen i ett tidigare skede.

För första gången användes ett nytt upplägg där väljarna fick rangordna sina kandidater. 

Adams utgick med segern före Kathlyn Garcia, en progressiv demokrat som länge jobbat inom stadsförvaltningen.

60-årig ex-polis som själv utsatts för polisvåld som ung

Eric Adams är 60 år och tidigare polis. Han är hemma från Brooklyn och har profilerat sig som en moderat demokrat som vill satsa på att bekämpa den ökande våldsbrottsligheten i New York. 

Adams motsatte sig “defund the police”-initiativet som vissa vänsterdemokrater förespråkat och som kräver att polisverksamhetens resurser omfördelas så att en större del av finansieringen går till förebyggande verksamhet i stället för brottsbekämpning.

Våldsbrotten har ökat i New York och brottsligheten i storstaden seglade upp som en av de viktigaste frågorna under kampanjen. 

En av Adams kampanjteser var att New York endast kan återhämta sig från pandemin och den ekonomiska svackan om staden är trygg och våldet minskar.

Men Adams lyfte också under kampanjen fram sina egna erfarenheter från ungdomen, då han utsattes för polisbrutalitet. Han har också lovat jobba för att minska på klassklyftorna i staden.

Om Adams väljs till borgmästare i höstens val blir han New Yorks andra svarta borgmästare genom tiderna och efterträder den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio.

Diskussion om artikeln