Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Känd kriminalreporter skottskadad i centrala Amsterdam – kämpar nu för sitt liv

Från 2021
Man i kostym ser ner mot marken. I bakgrunden syns träd.
Bildtext Peter R. de Vries är känd för sin grävande journalistik och för sin brottsbevakning.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Den nederländska brottsjournalisten Peter R. de Vries skottskadades på öppen gata i Amsterdam under gårdagskvällen. Han vårdas nu på sjukhus för allvarliga skottskador.

Det var vid 19.30 på tisdagskvällen som larmet om att en man skottskadats på gatan Lange Leidsedwarsstraat i centrala Amsterdam gick. Polisen bekräftar att det är den granskande kriminalreportern Peter R. de Vries som skottskadats.

Det förekommer videomaterial där han ses ligga på marken med ett sår i huvudet. Innan han sköts besökte han en tv-inspelning för att diskutera ett tidigare brottsfall. Ögonvittnen beskriver hur han lämnade en byggnad och började gå mot sin bil då han fick ett skott i huvudet avfyrat på nära håll.

"Ett brutalt och fegt brott"

Enligt Amsterdams borgmästare Femke Halsema "kämpar han för sitt liv".

– Ett brutalt och fegt brott har begåtts, kommenterar Halsema. Peter R. de Vries är en nationell hjälte för oss alla. En ovanligt modig journalist som är outtröttlig i sin jakt på rättvisa.

Tre personer har gripits för inblandning i skjutningen, enligt polisen. Vittnen på plats kunde tipsa polisen om en flyktbil som senare kunde stoppas på en motorväg. I bilen fanns två personer, och en av dem misstänks vara skytten. Den tredje personen greps på ett annat ställe i Amsterdam.

Polisen ber de människor som befann sig i närheten och såg de Vries skottskadas att inte dela något material på sociala medier. En representant för Youtube uppger på Twitter att man raderat hundratals videor som tagits i samband med händelsen.

Poliisin ajoveuvoja pysäköitynä kadun varteen Amsterdamissa.
Bildtext Polispådrag i centrala Amsterdam efter att de Vries skottskadades.
Bild: Evert Elzinga / AFP

Högprofilerad journalist – bevakade kidnappningen av Freddy Heineken

Den 64-årige de Vries är känd för sin bevakning av flera högprofilerade fall och för sin grävande journalistik. Bland annat har han bevakat kidnappningen av ölentreprenören och en av Europas då rikaste män, Freddy Heineken, på 80-talet. I flera år hade han också ett eget tv-program där han granskade kända brottsfall.

2013 dömdes den man som kidnappade Heineken för att ha hotat de Vries. Mannen, Willem Holleeder, dömdes sedan 2019 till livstids fängelse efter att ha varit inblandad i fem mord. Han är en av Nederländernas mest ökända gangstrar.

de Vries har tidigare hotats i sitt arbete, och hans hus har exempelvis polisbevakats med anledning av tidigare hot.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte höll en presskonferens efter att ha träffat polisen. Han kommenterade händelsen genom att säga att fri journalistik är avgörande för samhället.

– Våra tankar är med Peter R. de Vries nära och kära. Vi hoppas och ber för det allra viktigaste: Att han överlever, sa han.

Nederländerna var tidigare tvåa på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, men är nu på sjätte plats.

Finland är andra på årets pressfrihetsindex.