Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Italien redo för final i herrarnas fotbolls-EM – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2021
Poliisin ajoveuvoja pysäköitynä kadun varteen Amsterdamissa.
Bildtext Polispådrag i centrala Amsterdam efter att kriminalreporter de Vries skottskadades.
Bild: Evert Elzinga / AFP

Här är fem nyheter att hålla koll på den här onsdagsmorgonen.

Italien till EM-final efter riktig rysare – hånade Álvaro Morata blev otursgubbe för Spanien i straffdrama

1968, 2000, 2012 – och 2021. Italien är klart för sin fjärde EM-final genom tiderna – och man spelar om guldet efter ett drama. I blickfånget: Spaniens mest omdiskuterade spelare.

Italien och Spanien har en diger, gemensam fotbollshistoria. När de två sydeuropeiska stornationerna möttes i sommarens första EM-semifinal var det femte matchen på de fyra senaste Europamästerskapen mellan lagen.

Gårdagens semifinalmatch slutade 2–1.

– Sett till hur hela turneringen har varit är det turneringens bästa lag som vinner i kväll, säger Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts.

Programmet är inte längre tillgängligt
Italien är i final efter att ha vunnit över Spanien på straffar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Först "ja" och sen "nej" – Emil hamnade mitt emellan två megahälsomyndigheter när han skulle ta sin coronaspruta

Det gick som på räls för Emil, när han ville ta den första dosen av coronavaccin. Han frågade råd och han fick en tid till vaccinering men när han väl kom på plats fick han inte sprutan.

– Det är här som jag tycker det blev konstigt, säger Emil Korsström. För plötsligt hade han gjort rätt och ändå fel.

Drygt tre månader tidigare hade han covid-19, vilket han nämnde då han ringde coronainfolinjen. Han rekommenderades ta vaccinet.

När det var dags för coronasprutan fick han däremot back då han berättade att han haft covid-19 några månader tidigare. Han fick inte heller information om sin coronavaccination framöver.

Emil i kortärmad skjorta där överarmens muskel är fotograferad i närbild
Bildtext Här skulle sprutan ha stuckits. Nu gör Emil ett nytt försök efter sommaren.
Bild: Emil

Hyperloop testas i Europa under de närmaste åren – kolla själv hur snabbt du skulle kunna ta dig till olika städer i 1 000 kilometer i timmen

Transportsystemet hyperloop är inte längre bara en futuristisk vision, utan håller så småningom på att bli av på riktigt, efter flera år av diskussioner och utveckling. Det finns redan en testbana för hyperloop i USA och nu byggs också en i Nederländerna.

Det handlar om att transportera antingen passagerare eller gods i kapslar, inne i ett stålrör med lågt lufttryck. Luftmotståndet är då lågt och det går lätt att uppnå en fart på 1 000 kilometer i timmen. 

Hyperloop One har slutfört testandet av prototyper.
Bildtext En hyperloop-testbana i USA.
Bild: Hyperloop One

Ålänningen Mårten Fröjdö tog redan år 2016 initiativ till en potentiell hyperlooprutt – mellan Helsingfors och Stockholm, med stopp i Åbo och Mariehamn. 

Från Åland räcker det i dagens läge länge att ta sig till olika ställen, påpekar han. Men hyperloop skulle kunna ändra på det.

Känd kriminalreporter skottskadad i centrala Amsterdam – kämpar nu för sitt liv

Den nederländska brottsjournalisten Peter R. de Vries skottskadades på öppen gata i Amsterdam under gårdagskvällen. Han vårdas nu på sjukhus för allvarliga skottskador.

Det var vid 19.30 på tisdagskvällen som larmet om att en man skottskadats på gatan Lange Leidsedwarsstraat i centrala Amsterdam gick. Polisen bekräftar att det är den granskande kriminalreportern Peter R. de Vries som skottskadats.

Man i kostym ser ner mot marken. I bakgrunden syns träd.
Bildtext Peter R. de Vries är känd för sin grävande journalistik och för sin brottsbevakning.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Det förekommer videomaterial där han ses ligga på marken med ett sår i huvudet. Innan han sköts besökte han en tv-inspelning för att diskutera ett tidigare brottsfall. Ögonvittnen beskriver hur han lämnade en byggnad och började gå mot sin bil då han fick ett skott i huvudet avfyrat på nära håll.

Enligt Amsterdams borgmästare Femke Halsema "kämpar han för sitt liv".

Dagens sommarpratare: fotbollsdomaren och läraren Lina Lehtovaara "Jag blir både arg och ledsen av skrikande fotbollsföräldrar och tränare"

Hon har dömt fotbollsmatcher i EM och Champions League – och nu är siktet inställt på VM 2023. Vid sidan av det har hon dömt i damligan, herrarnas division 1 och 2 samt otaliga juniormatcher. I sitt sommarprat är hon mycket kritisk mot föräldrar och tränare som står vid sidan av planen och skriker osakligheter till barnen som spelar match och samtidigt också ropar glåpord till de oerfarna domarna som dömer sina första matcher.

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara om att vara elitdomare

Programmet är inte längre tillgängligt

Lina Lehtovaara älskade fotboll redan som liten flicka hemma i Karleby. Men när hon var 17 år gammal bytte hon spelskjortan mot en domarskjorta och insåg småningom att hon hittat sin stora passion. 

I dag är hon en av världens bästa kvinnliga fotbollsdomare, med siktet inställt på fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland år 2023. 

Väder

Vädret är mycket varmt i hela landet, men ostadigt.

Växlande molnighet och lokalt regn- och åskskurar på dagen på många håll i landets norra del. Dagens högsta temperatur är 25–30 grader och nattens lägsta 15–20 grader. Svag eller måttlig vind omkring syd.

Båtförare varnas: ett högtryck sträcker sig till Finland österifrån. Ett omfattande lågtrycksområde befinner sig väster om Skandinavien.