Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italienska spelarna tillägnade skadade lagkamraten segern – straffhjälten Donnarumma: ”Ett Italien med stort hjärta”

EPA-EFE/Matt Dunham
Bildtext Spelarna höll upp Spinazzolas tröja efter segern.

Leonardo Spinazzola var närvarade i Italiens segerjubel även om han inte längre kan spela i EM. Efter straffsegern över Spanien sprang spelarna runt med hans tröja. Han skickade oss en video före matchen, säger Gianluigi Donnarumma.

Italien tog revansch på Spanien för finalförlusten i EM 2012 då man vann en riktig rysare på Wembley på tisdagskvällen. 1–1 efter full tid och förlängning gav en straffläggning där Italien till slut drog det längre strået.

– Det här är otroligt. Det var en svår match men vi var redo att göra grovjobbet, säger Leonardo Bonucci på Uefas webbplats efter segern.

De italienska spelarna tillägnade skadade Leonardo Spinazzola segern. I samband med firandet höll man bland annat upp Spinazzolas tröja.

– Det går inte att beskriva vad jag känner nu. Vi tillägnar Spinazzola den här segern, han skickade oss en video före matchen, säger straffhjälten Gianluigi Donnarumma enligt Football-Italia.

– Spanien är väldigt bra men det här är ett Italien med stort hjärta. Vi gav aldrig upp.

Italiens spelare jublar.
Bildtext Italien är klart för final i EM.

Donnarumma hade studerat de spanska skyttarna

Donnarumma räddade Spaniens sista straff som slogs av Alvaro Morata. Ett gediget förhandsarbete låg bakom räddningen.

– Vi tittar på allt tillsammans med målvaktstränarna, även under matchen och sekunderna före straffläggningen. Sedan fanns det också lite instinkt inblandat.

– Salvatore Sirigu talade också med mig före straffläggningen men jag tänker inte berätta vad han sade, säger Donnarumma.

Efter Moratas miss kunde Jorginho enkelt rulla in Italiens sista straff.

– Jag försökte glömma allt runt omkring och enbart fokusera på det jag har tränat på. Jag tog ett djupt andetag och slog straffen. När bollen gick in var det en stor lättnad, säger Jorginho.

Italiens finalmotståndare klarnar ikväll när England och Danmark möts i den andra semifinalen.