Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studie: Finländare anser att coronarestriktionerna varit ojämlika – speciellt nylänningar är missnöjda

Från 2021
Personer med munskydd i Helsingfors centrum. Bilden är tagen i maj 2021.
Bildtext "Urbanisering är en global megatrend. Ändå har vardagen troligen förändrats mer i städer än på landsbygden" säger Antti Kivelä, direktör på Sitra.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Två tredjedelar av finländare uppskattar att deras egen ekonomiska situation varit oförändrad under coronapandemin, medan 20 procent anser att den försämrats.

Enligt finländarna har coronarestriktionerna inte behandlat olika aktörer i näringslivet lika, visar Sitras studie som genomfördes i maj.

Endast 15 procent anser att alla aktörer har behandlats lika, medan närmare 75 procent anser att vissa utsatts för ojämlik behandling.

Endast 8 procent i Nyland anser att coronaåtgärderna varit rättvisa, medan samma siffra är i snitt 20 procent i södra, norra och östra Finland.

De som inte har en akademisk utbildning har drabbats hårdast. Kön, åldersgrupper och region har inte haft en betydande skillnad.

Också en majoritet på i snitt 55 procent anser att olika befolkningsgrupper inte behandlats jämlikt, medan en tredjedel anser att de behandlats jämlikt.

Erfarenheterna varierar beroende på om man bor på landsbygden eller i en stad

Antti Kivelä, direktör för Sitras tema "förnyelseförmåga" säger att studien berättar att olika regioner, landsbygds- och stadsregioner, kan ha olika erfarenheter och åsikter om en gemensam kris i ett litet land som Finland.

– Urbanisering är en global megatrend. Ändå har vardagen troligen förändrats mer i städer än på landsbygden, både i Finland och runtom i världen, säger Kivelä.

antti kivelä
Bildtext Enligt Kivelä kan mångfalden av åsikter göra landet mer motståndskraftigt. / Arkivbild
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

Det här ska beaktas då man utvärderar beslutsfattandet under coronapandemin. Enligt Sitra kan också ett lands mångfald göra ett land mer motståndskraftigt och "krisresistent".

– En stor del av finländare spenderar sin tid på sommarstugan. Kunde en av Finlands resurser i en alltmer oförutsägbar värld, vara att människor kan fortsätta bygga en vardag utanför de stora städerna? undrar Kivelä.

Sitra ska säkerställa att vi öppnar upp ekonomin på ett säkert sätt

Undersökningen är en del av en serie snabba experiment och undersökningar som genomförts av Sitra under coronapandemin, och vars mål är att öppna upp ekonomin på ett säkert sätt samt förbereda sig för framtida kriser genom att identifiera områden för utveckling i samhället.

Den första delen av undersökningen utgavs redan före midsommaren och resultaten berättade att en klar majoritet vill att regionala myndigheter ska besluta om coronarestriktionerna.