Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Strängare regler gör att osäkerheten fortsätter" – turism- och restaurangbranschen missnöjd med regeringens nya inreseregler

Henkilökuva
Bildtext Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, är besviken på statrådets beslut att skärpa inresereglerna.

På tisdagen beslöt statsrådet att skärpa kraven för inresa till Finland. Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, är besviken på beslutet.

– Beslutet följer inte riksdagens vilja. Tvärtom, då riksdagen behandlade lagpropositionen föreslog man förändringar som skulle göra det lättare att resa in till Finland. 

De nya reglerna skärper kraven för vilka länder som ska få klassas som gröna och därmed ges lättare reserestriktioner för att åka till Finland. Beslutet innebär att resenärer från endast 11 europeiska länder kan resa till Finland utan större krav.

Enligt de nya reglerna får ett grönt land ha registrerat högst 10 coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Tidigare har gränsen varit 25.

Finland går emot EU

I och med de nya reglerna går Finland emot EU:s riktlinjer. Enligt EU är länder med ett incidenstal på 50 säkra att resa från. 

Lappi tycker det är konstigt att Finland nu väljer att gå emot de gemensamma riktlinjerna, eftersom man vanligtvis är väldigt noggrann med att följa dem.

– Vi måste ha samma regler för alla inom EU. Att vissa länder har egna regler går emot EU:s grundidé, där fri rörlighet värdesätts högt. 

Konkurrensen om den internationella turismen är enligt Lappi hård och enligt honom skulle vi nu haft möjlighet att få en större andel av den.

I stället innebär de nya reglerna mer osäkerhet. 

– Innan de nya reglerna såg branschen optimistiskt på framtiden. I stället fortsätter den osäkra situationen som fortgått sedan mars, något som varken är bra ekonomiskt eller mentalt för alla inom branschen.