Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet stänger dörren för Sha'Carri Richardson – får inte tävla i OS-stafetten: ”Måste upprätthålla rättvisan”

Från 2021
Sha'Carri Richardson.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stafetten över 4x100 meter var en chans för Sha'Carri Richardson att få tävla i OS, men det blir inte av. USA:s friidrottsförbund väjer att inte ta ut Richardsson som nyligen testade positivt för cannabis.

Sha'Carri Richardson vann 100 meter på de amerikanska OS-uttagningarna men diskades senare när det framkom att hon hade testat positivt för cannabis.

Sprintern gick med på att delta i ett behandlingsprogram och fick en avstängning på en månad. Avstängningen löper ut den 26 juli och i teorin skulle det ha varit möjligt för Richardson att tävla i USA:s stafettlag på 4x100 meter i Tokyo.

Men nu har det amerikanska friidrottsförbundet stängt den dörren. Richardson kommer inte att bli uttagen till stafetten.

– Även om vi uppriktigt förstår Sha'Carri så måste vi upprätthålla rättvisan för alla idrottare som försökte förverkliga sina drömmar genom att ta en plats i USA:s lag.

– Alla idrottare är medvetna om och måste följa den nuvarande antidopningskoden, och vår trovärdighet skulle gå förlorad om reglerna bara tillämpades under vissa omständigheter, skriver det amerikanska förbundet i ett pressmeddelande.

Sha'Carri Richardsons mamma dog före de de amerikanska OS-uttagningarna, och hon har erkänt att hon rökte marijuana för att hantera sorgen.

– Vi uppskattar hennes sätt att ta ansvar och kommer att erbjuda vårt fortsatta stöd både på och utanför banan, skriver förbundet.

Diskussion om artikeln