Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Alla möjliga nya intressanta patienter" - Distansarbetet och “coronahusdjuren” sysselsätter veterinären i Sjundeå

Från 2021
Uppdaterad 09.07.2021 15:02.
en kvinna står med en hundvalp i famnen.
Bildtext Anna Grönbergs familj skaffade 5 månader gamla vattenhunden Elda i april mitt i distansjobbandet. Elda är familjens första hund.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Hundar och katter, får som betar på bakgården och hönor som värper ägg till frukost. I distansarbetstider har många passat på att skaffa husdjur, vilket betyder att veterinärerna har mer att göra än någonsin.

Under coronatiden har människor skaffat fler husdjur än tidigare. Enligt veterinär Heidi Rosengren vid Sjundeå veterinärer märks fenomenet tydligt på veterinärmottagningen och mängden patienter har ökat väldigt mycket.

– Vi är en glesbygdsveterinär så har vi definitivt sett av att folk distansarbetar på stugorna. Det märktes genast från och med förra mars och det har hållit i sig sedan dess. Folk har inte flyttat tillbaka till stan efter det här.

en hund sitter på gräset och blir pajad av en människa.
Bildtext Distansarbetet har gjort att många passat på att skaffa husdjur.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Det ökade distansarbetet har gjort att Västra Nyland har fyllts av stadsbor som migrerat till sina sommarstugor.

– Man kan säga att halva Helsingfors är här på sommaren och det sätter en stor press på vår verksamhet. Vi skulle behöva fördubbla vår personal men det finns ingen möjlighet till det.

Sommaren är veterinärens brådaste tid. Dels på grund av vikariebristen, men främst för att sommaren kommer med olika faror för husdjuren.

– Åkommor som hör sommaren till är till exempel hudproblem, infektioner och smittsamma sjukdomar, säger Rosengren.

Kvinna står på en veterinärmottagning.
Bildtext Veterinär Heidi Rosengren kan ha 15 till 20 kunder per dag, plus fyra till fem på jourtid.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Rosengren har sex veterinärkolleger och själv kommer hon inte att hinna ta semester förrän i höst, eftersom det är väldigt svårt att hitta vikarier för sommaren.

– Företagsägaren får jobba hela sommaren.

Sjundeå veterinärer har stängt två veckor efter midsommar men jouren fungerar dygnet runt och principen är att man svarar i telefonen så snabbt som möjligt.

– Det är klart att om du står och opererar en katt och telefonen ringer så kan vi inte direkt svara i telefonen.

Dagtid har vi sköterskor på plats. Vi svarar i telefonen inom en till en och en halv timme, säger Rosengren.

Coronahusdjur ett positivt fenomen

Det finns en del som beslutat att nu flyttar de till stugan och de har haft den här drömmen om att det fullt ut ska betyda att man också ska ha husdjur, säger Rosengren.

Det handlar inte bara om hundar och katter utan alla möjliga sorters djur. Rosengren påpekar många av dem som skaffat djur nu är personer som inte tidigare har haft djur.

– Folk har haft en dröm om att ha ett får på bakgården eller lite höns eller så. Och det har de nu tagit itu med, så vi har alla möjliga nya intressanta patienter.

en höna i en hönsbur,.
Bildtext Höns på Grönbergs gård i Sjundeå.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Heidi Rosengren tycker ändå att det är ett positivt fenomen att folk skaffar hund och att “alla människor är värda en hund”.

– Vi har inte sett de negativa sidorna. Jag har nog hört om människor som skaffat djur utan att tänka efter men sist och slutligen är det ett fåtal. De flesta har nog ändå funderat på det före och sedan har det varit ett passligt tillfälle att göra det. 

Distansarbetet och “coronahusdjuren” sysselsätter veterinären i Sjundeå

12:00

Hettan och stuglivet sysselsätter veterinärerna

I juni har det varit över 25 grader varmt 17 dagar i sträck. Det varma vädret förutspås inte vara på väg någonstans – åtminstone på en tid.

Den ihärdiga hettan ställer till det för djuren och ökar risken för värmeslag.

En kvinna håller i en hund som står på en bänk.
Bildtext Jonna Panelius besöker veterinären i Sjundeå för vaccination med sin tre månader gamla valp Viitta.
Bild: Sofia Kajander / Yle

– Speciellt för äldre djur är det verkligen en utmaning, och för djur som har underliggande sjukdomar. Speciellt utsatta är hundar och katter med hjärtproblem, diabetes eller njurproblem som behöver dricka mer än vanligt.

Hundar med kort nos kan få värmeslag när temperaturen stiger över 25 grader, även om de är unga och friska.

Det bästa sättet att förebygga värmeslag är att inte röra på sig och inte lämna hunden i solen utan uppsikt, säger Rosengren. Om hunden inte slutar flåsa fast den ligger stilla, då gäller det att ringa veterinären. 

Redskap och tillbehör på en vägg på en veterinärmottagning.
Bildtext Det är bra att ha vissa basartiklar i skåpet ifall olyckan skulle vara framme, till exempel "kyypakkaus" mot getingbett, antiseptiskt putsmedel, fästingpincett och febertermometer.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Stugmiljön kan vara utmanande för husdjuren. När hundar och katter åker till stugan med matte och husse är det lätt hänt att olyckan är framme, säger Rosengren.

Vi plockar ut metkrokar, det finns ormbett, sår och skador. Sedan far man och hälsa på grannen och hundarna har inte träffats tidigare och så blir det lite bråk och följande adress är veterinären.

Fem saker som husdjursägaren ska komma ihåg under sommaren:

- Huggormarna som ligger på altanen och solar

- Värmebölja och risken för värmeslag

- Cyanobakterier i vattnet, även en liten dos är giftig

- Små sår blir lätt infekterade i värmen, så kallade hotspots är vanliga hos vattenglada hundar med tjock och tät päls

- Ha en första hjälpen-låda och spara den lokala veterinärens telefonnummer så att ni snabbt kan få hjälp ifall olyckan är framme

Diskussion om artikeln