Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: England är favorit på Wembley men för euforin Danmark hela vägen till final?

Uppdaterad 07.07.2021 21:46.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det råder total fotbollsfeber i England och Danmark. De två landslagen är gränslöst populära i respektive nation. England försöker nå sin första final sen VM-guldet 1966 medan man i Danmark drar paralleller till det sensationella EM-guldet 1992.

England–Danmark, semifinal

Wembley, London, klockan 22.00

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Jonatan Johansson

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2020 i fotboll: Semifinal England - Danmark
EURO 2020 i fotboll: Semifinal England - Danmark - Spela upp på Arenan


Englands läge: It’s coming home

Fyra segrar och ett kryss. Noll insläppta mål. Ett landslag med spelare som tar ansvar både på och utanför plan. En förbundskapten som håller (eller åtminstone försöker hålla) en nations fötter på jorden.

Detta engelska landslag är sannolikt det mest populära sen man vann hemma-VM för 55 år sen. Låten ”It’s coming home” som lanserades inför hemma-EM 1996 tutas ut till höger och vänster.

Stämningen i England har oftast varit stursk inför stora mästerskap. Skillnaden den här gången är att förväntningarna känns realistiska också ur ett utomstående perspektiv. Truppen består av spelare som vunnit Champions League och som marinerats i otaliga tuffa drabbningar.

Man har dessutom en huvudtränare i Gareth Southgate som drillat sina mannar att våga ta för sig men, än viktigare, också spela disciplinerat. Southgate har tagit lärdom av tränare som Didier Deschamps – Englands styrka är numera defensiven. Man ska inte heller underskatta den harmoniska stämning han lyckats skapa inom truppen.

Det bästa med det hela? Merparten av Englands spelare har sina bästa år framför sig. Men exempelvis Harry Kane och Jordan Henderson har inte många storturneringar längre kvar i kroppen och som truppens ledare kommer de att göra sitt yttersta för att lotsa England till final.

Danmarks läge: Allt att vinna

Pierre-Emile Højbjerg föll ner på knä och grät hejdlöst efter slutsignalen i kvartsfinalen mot Tjeckien. Kort därefter omfamnades han av sin mittfältskollega Thomas Delaney. Den scenen berättar mycket om Danmarks osannolika resa. Från en beckmörk dal till semifinal.

Det mesta har redan sagts om hur de danska spelarna har slutit upp för varandra efter Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp i öppningsmatchen mot Finland.

Det har varit en av nyckelfaktorerna bakom avancemanget till semifinal. Man man bör också komma ihåg att det nuvarande danska landslaget är nationens mest talangfulla sen generationen med Laudrup, Elkjær, Lerby, Olsen, Arnesen med flera under slutet av 80-talet.

Spelarna i Danmarks startelva håller till i de största europeiska ligorna och många av dem är oerhört viktiga kuggar i sina klubblag.

Mikkel Damsgaard och Joakim Mæhle jublar.
Bildtext Mikkel Damsgaard och Joakim Mæhle kan skapa oreda på vänsterkanten.

Huvudtränaren Kasper Hjulmand förtjänar precis allt det beröm som östs över honom de senaste veckorna. Allt från hur han hanterade Christian Eriksen-situationen till hur hans taktiska drag utmanövrerat både Ryssland, Wales och Tjeckien.

Danmark må vara underdog i kväll men man världsrankningens tia spelade i höstas två matcher mot England. Resultaten? En dansk seger och ett kryss. Danmark och Hjulmand vet hur slipstenen ska dras mot kvällens motståndare.

Snackisen: Hemmaplansfavören

Coronarestriktionerna har luckrats upp i England och hela 60 000 åskådare kommer att vara på plats i kväll. En massiv fördel för hemmalaget.

Inte minst för att de danska fansen kommer att missa matchen. Ifall de skulle resa in i England skulle de vara tvungna att sitta i fem dagars karantän. De enda danska supportrarna på Wembley i kväll är därmed danskar som bor i England.

Orättvist anser Danmarks mittback Jannik Vestergaard.

– Jag kan inte förstå varför danska fans inte kan få resa. Jag tycker att vi har visat professionalism vid matcherna i Köpenhamn, säger han.

Håll koll på: Danmarks vänsterkant

Danmarks styrka är kollektivet men två spelare har väckt stor uppmärksamhet i fotbolls-Europa. Joakim Mæhle har varit fenomenal på sin vänsterkant. Atalantas wingback har gjort två mål i EM och stod för turneringens snyggaste assist då han spelade fram till Kasper Dolbergs 2–0-mål i kvartsfinalen mot Tjeckien.

Mikkel Damsgaard skulle främst vara en inhoppare men i Christian Eriksens frånvaro har han axlat det stora ansvaret i Danmarks offensiv. Han gjorde sin landslagsdebut så sent som i november 2020 och har sen dess gjort tre mål och gett fyra målgivande passningar på sju landskamper. Och killen är bara 21 år.

Startelvorna: Southgates dilemma

England spelade med en trebackslinje mot Tyskland i åttondelsfinal. I kvartsfinalen mot Ukraina återgick man till en fyrbackslinje. Inom engelsk media är man förhållandevis säker på att Gareth Southgate kör med en trebackslinje i kväll.

Startelvan är i så fall ganska given. Enda frågetecknet är om det är Mason Mount, Jadon Sancho eller Bukayako Saka som tar hand om platsen till höger uppe på topp. Det lutar mot Mount eftersom han är bäst av de tre i presspelet.

Gareth Southgate.

England (3–4–3): Pickford; Maguire, Stones, Walker; Shaw, Rice, Phillips, Trippier; Sterling, Kane, Mount

Danmark lär, liksom England, inleda i en 3–4–3-formation. Vid behov lyfter man Andreas Christensen upp som balansspelare på innermittfältet och övergår i en 43–3-formation.

Också den danska startelvan känns given. Endast platsen som högerwingback är uppe för diskussion. Daniel Wass inledde på positionen men han blev förkyld och ersattes av Jens Stryger Larsen i åttondelen mot Wales. Larsen glänste och startade också mot Tjeckien. Sannolikt också i kväll.

Danmark (3–4–3): Schmeichel; Vestergaard, Kjær, Christensen; Mæhle, Delaney, Højbjerg, Larsen; Damsgaard, Dolberg, Braithwaite

Kommentatorns tips: Danmark chockar hemmalaget

England har inte legat under en enda gång i turneringen och är naturligtvis favorit i kväll. Men hur reagerar England om Danmark går upp i ledning? Historiskt sett så har England ofta darrat på manschetten i dylika situationer.

Inte omöjligt att det sker också i kväll. Danmark vinner med 2–1.