Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den som avbokar sina coronavaccinationstider hotar bromsa upp vaccinationsprogrammet – fler yngre och ovaccinerade på sjukhus

Uppdaterad 07.07.2021 11:44.
Personer köar utanför mässcentret i Helsingfors för att bli vaccinerade.
Bildtext Det är långa köer till coronavaccinationens tidsbokning.

I synnerhet i huvudstadsregionen har ett oroväckande mönster uppdagats. Tidsbokningarna har överbelastats när människor vill ändra sina vaccinationstider så att de bättre passar deras egna sommarplaner.

De som skjuter upp sina vaccinationer skapar långa köer i tidsbeställningen, rapporterar Yle Uutiset.

Enligt Leena Turpeinen, Helsingfors stads direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster, köar tusentals personer till coronavaccinationens tidsbeställning.

Tjänsten har överbelastats eftersom flera hundra personer per dag ringer och frågar om de kan skjuta upp sin tid på grund av sina sommarplaner och semestrar.

Möjliga andra orsaker bakom de avbokade tiderna oroar, säger Jarkko Pajarinen, vikarie för överläkaren vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. För att vi ska få ett heltäckande skydd för hela befolkningen inom den planerade tidsramen krävs att människor använder den tiden som de bokat.

Pajarinen betonar också att det är viktigt att inte skjuta upp den andra vaccindosen, så att vaccinationstäckningen i landet blir tillräcklig.

Turpeinen säger att vaccinationsprocessen i värsta fall kan ta längre än väntat.

– För att alla ska få både första och andra vaccindosen så snart som möjligt borde var och en hålla sig till sin vaccinationstid, säger Turpeinen.

Majoriteten av intensivvårdspatienterna är under 60 år

Enligt Matti Reinikainen, professor i anestesiologi och intensivvård, skiljer sig den här sommaren en aning från förra sommaren då det knappt alls fanns något behov av intensivvård. I går fick nio personer intensivvård på sjukhus.

Förändringen kan vara relaterad till den mer smittsamma deltavarianten av viruset.

Reinikainen anser ändå inte att det kommer att ske någon dramatisk ökning i antalet intensivvårdspatienter i sommar.

De som är i behov av vård är yngre patienter och sådana som inte fått coronavaccinet. Det är ovanligt att de som är vaccinerade behöver intensivvård.

Majoriteten av intensivvårdspatienterna är under 60 år. Vanligast är patienter mellan 40 och 60 år.

– Det här speglar det faktum att vaccinationstäckningen redan är hög i de äldre åldersgrupperna, säger Pajarinen.

– Det förekommer endast enstaka fall där personer under 40 behöver intensivvård, men också de fallen finns.