Konstnärerna Karin Häll och Ola Nilsson finner arbetsro i Lovisa under sommaren: "Det är lyx att få komma hit och jobba"
Konstnärsparet från Sverige stormtrivs med att bo och arbeta i Lovisa gästateljé i Hambergska hemmet.
Stegen ekar i de tomma korridorerna inne i Hambergska hemmet. Liv och rörelse är det endast på övre våningen, där Ola Nilsson och Karin Häll har börjat morgonen med en kopp kaffe ute på balkongen.
Konstnärsparet har för omkring tre veckor sedan kommit från Sverige för att bo och arbeta i Lovisa gästateljé som för tillfället finns i Hambergska hemmet.
Paret berättar att de är här tack vare en inbjudan av Jukka Vikberg, som är kurator för konstnärsresidensen.
– Vi träffade honom i Helsingfors för några år sedan och senare bjöd han oss hit till Lovisa. Det är vi jätteglada för, säger Häll.
Finland är ett bekant land för paret sedan innan, men Lovisa är en ny stad för paret.
– Vi har varit i Finland och ställt ut i olika sammanhang sedan slutet på 1900-talet. Vi trivs här, det är jättehärligt, säger Nilsson.
Landet är därtill bekant eftersom Hälls föräldrar kommer från Österbotten.
– Min bror är född i Karleby men jag och mina syskon är födda i Sverige. Vi har alltid haft mycket finskt släktbesök på somrarna, säger Häll.
Arbetsro och nya vanor i Lovisa
Vistelsen i Hambergska hemmet har hittills varit mycket lyckad, berättar paret.
– Det är helt fantastiskt och ett mycket fint hus. Här får vi bra arbetsro. Det är en fantastisk förmån och lyx att få komma hit och jobba, säger Häll.
Nilsson instämmer och berättar att huset, som en gång i tiden fungerat som äldreboende, passar perfekt för deras arbete.
– Övergivna miljöer blir ofta platser där konstnärer kan vistas. Det beror på att det inte finns så stora ekonomiska intressen och då kan konstnärer flytta in.
En annan aspekt är att man får vara i fred här, berättar han.
– Att vara konstnär handlar väldigt mycket om att vara i fred och det kan man vara här. Det här är det vi letar efter.
Häll och Nilsson skulle ursprungligen komma till Lovisa redan i fjol, men pandemin satte stopp för det. Nu är de glada över att få vistas i hemmet hela juli.
– Koncentrerad arbetstid och att få byta sina vanor och tankemönster när man kommer till en ny plats är det som jag har sett mest fram emot, säger Nilsson.
Häll instämmer och tillägger att allting har varit välorganiserad.
– Vi har känt oss väldigt välkomna. De har verkligen tänkt till så att konstnärer ska kunna jobba här.
Ljud och fotografier tryckta på tyg
I ett av de större rummen på övre våningen hänger två större tunna tygbitar ner från taket, nästan ner till golvet. Det här är en del av Nilssons konst.
– Det som hänger här är ett projekt som jag kallar “Närvaro, frånvaro”. Bilderna som är tryckta på tygen är bilder som är tagna i min mammas lägenhet dagen efter att hon hade avlidit, säger Nilsson.
På ett av tygen skymtar en säng. Fotografierna på tygen varierar i utseende på grund av tygets genomsiktlighet.
– Antingen så ser man fotografiet tydligt eller så försvinner det, beroende på var i rummet man rör sig. Jag tycker att det passar ämnet på ett väldigt bra sätt.
Nilsson använder sig av ljud i sin konst. På grund av det här börjar arbetsdagen ofta med att han sitter och jobbar koncentrerat framför datorn i omkring tre timmar.
– Mer än så kan man inte göra för då får jag bara slänga allt. Det blir bara skit, säger Nilsson och småskrattar.
Skulpturer och teckningar
Hälls arbetsdag kan se rätt annorlunda ut. Förutom att paret håller på med olika konstformer – Nilsson använder sig av ljud i sin konst och Häll är skulptör – så befinner sig paret i olika faser i sin skapandeprocess.
– Jag befinner mig i en fas där jag förbereder mig för en relativt stor utställning som jag kommer att ha i Malmö i höst. Jag håller på att färdigställa två helt separata verk.
Häll har däremot precis avslutat två utställningar i Stockholm och gett ut en bok med sina teckningar.
– Jag funderar och laddar upp inför nästa projekt. Jag tycker att det är skönt att bara ta in Lovisa, gå runt och titta och sitta och läsa, säger Häll.
Också hon har sin ateljé på övre våningen i huset. På ett av arbetsborden i rummet finns bland annat tiotals små paket med lera utspridda.
– Jag tänkte att självtorkande lera skulle vara praktiskt här då det är lätt att ta med och man inte behöver gjuta.
Utöver leran jobbar Häll också med andra material, bland annat plast, gips, metall och tyg.
– Jag kan sätta ihop färdiga föremål med handgjorda skulpturer. När jag inte riktigt vet vad jag ska göra så tecknar jag alltid, säger Häll.
