Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finländska coronavaccinprojektet får nu finansiering – 3,5 miljoner från investerare och 5,5 miljoner som lån från Business Finland

Uppdaterad 07.07.2021 15:23.
En person använder nässprej.
Bildtext Det som är speciellt med det finländska coronavaccinet är att det ska tas i form av en nässprej och inte ges via en injektion med nål.

Det finländska coronavaccinet, som ska tas som nässprej, har nu fått tilläggsfinansiering på totalt nio miljoner euro, uppger Östra Finlands universitet i ett pressmeddelande.

Utvecklaren Rokote Laboratories Finland får 3,5 miljoner av kapitalinvesterarna Ventures SA, Jenny och Antti Wihuris stiftelse och Finlands kulturfond.

Resten av finansieringen sker i form av lån som statliga Business Finland har beviljat för vaccinutveckling och kliniska tester. Tidigare var man orolig att vaccinprojektet skulle bli utan den viktiga finanseringen från Business Finland.

Pasi Kemppainen på Rokote Laboratories uppger i Östra Finlands universitets pressmeddelande att man med den finansiering som man nu har fått kan gå vidare med att förbereda tillveckningen av FINCoVac-vaccinkandidat.

Finansieringen säkrar också att man kan börja testa vaccinet på människor under en första och andra testfas.

Kan bli booster för de som redan vaccinerats

Det som är speciellt med det finländska coronavaccinet är att det ska tas i form av en nässprej och inte ges via en injektion med nål. Vaccinet har redan visat sig fungera väl i djurförsök, uppgav forskarna i en intervju med Svenska Yle i februari.

Under vaccinutvecklingen försöker man råda bot på de utmaningar som de nya virusmutationerna bidrar med. Vaccinet kan i framtiden fungera som en booster, som är lätt att dosera, och som kan ges till personer som redan fått vaccin, säger virologiprofessor Kalle Saksela. Booster innebär den dos som ges efter den primära vaccindosen.

Utgående från samma teknik kan man i framtiden göra vaccin mot andra virus.

– Rokote Laboratories Finland Oy:s utvecklingsarbete har etablerat användningen av en ny vaccinteknologi i Finland. Med hjälp av den kan vi förbereda oss för hotande pandemier i framtiden, tillägger han.