Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet fortsatt störst i opinionsmätningarna – SDP ändå hack i häl då Sannfinländarna stampar på stället

Från 2021
Horisontellt stapeldiagram som visar partiernas väljarstöd i den senaste opinionsundersökningen.
Bildtext Samlingspartiet är största partiet i den senaste opinionsundersökningen, SFP har 4,5 procent.
Bild: Yle/Ilkka Kemppinen

Samlingspartiet och SDP i topp, De Gröna tappar mark och småpartiernas stöd förändras inte nämnvärt. Så kan den senaste opinionsundersökningen från Taloustutkimus sammanfattas.

Den färska opinionsundersökningen, som sedvanligt utförts av Taloustutkimus, mäter väljarstödet i riksdagsvalet om två år. Därför går det inte direkt att jämföra med resultatet i kommunalvalet för en dryg månad sedan.

- Trots att kommunalvalet är ett nationellt val, har varje kommun på sätt och vis ett eget val med egna teman, säger Tuomo Turja, forskningschef på Taloustutkimus.

Det är trots det kommunalvalets segrare Samlingspartiet som med 19,8 procent tar täten i den aktuella opinionsundersökningen, före statsministerpartiet Socialdemokraterna med 19,6 procent.

Här är det bra att komma ihåg att felmarginalen, det vill säga den statistiska osäkerheten, är ±1,9 procent.

Sannfinländarna får det tredje största stödet i undersökningen, 17,8 procent. Det är 0,3 procentenheter större än i riksdagsvalet 2019.

Kräftgång för De Gröna, småpartierna oberörda

Centern är fjärde störst i undersökningen och det näst största regeringspartiet, med 13,5 procent.

Regeringskollegerna i De Gröna, vars partiordförande Maria Ohisalo igår meddelade att hon vill fortsätta som ordförande, får 10,4 procent av väljarstödet. Det är det lägsta stödet för partiet i motsvarande mätningar och i val sedan april 2015.  I riksdagsvalet 2019 fick De Gröna 11,5 procent av rösterna.

Vänsterförbundet är landets sjätte största parti, med 8,0 procent.

För de minsta partierna fortsätter stödet stabilt. Svenska folkpartiet landar på 4,5 procent, Kristdemokraterna på 3,3 procent och Rörelse Nu på 1,9 procent.

Gruppen "övriga" får i den färskaste mätningen 1,2 procent.

Här kan du se hela den senaste statistiken och jämföra med tidigare regeringar och val.

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Kommunalvalet kan ändå påverka

Trots att den direkta jämförelsen är skakig kan resultatet i kommunalvalet ändå ha påverkat enkätsvaren, säger Tuomo Turja.

- Samlingspartiet kan ha fått nya väljare tack vare det goda valresultatet, medan Sannfinländarnas väljare kanske förväntade sig ett bättre resultat än vad det blev i kommunalvalet, säger Turja.

Också De Grönas resultat i enkäten kan ses genom den här linsen, trots att procenttalet i sig inte är en stor överraskning, enligt Turja.

Diskussion om artikeln