Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nyinvalda utbildningsproffset Laila Andersson leder bildningsnämnden i Sjundeå

Laila Andersson
Bildtext Laila Andersson med en livslång erfarenhet av utbildningsfrågor leder nu bildningsnämnden i Sjundeå under de kommande fyra åren.

I Sjundeå har nu de politiska partierna kommit överens om vilka personer som får axla ordförandeskapet i kommunens beslutande organ och olika nämnder. Med nyinvalda utbildningsproffset i sina led satsar SFP på skolfrågor i Sjundeå.

Svenska folkpartiet har i förhandlingarna partierna emellan i Sjundeå kammat hem fullmäktigeordförandeposten som gick till Merja Laaksonen. Nu är det klart att Svenska folkpartiet därtill endast leder ordet i bildningsnämnden i Sjundeå.

SFP satsar på utbildningfrågor

SFP:s Laila Andersson kommer leda bildningsnämnden i Sjundeå under de kommande fyra åren. Hon uttalade redan i sitt valarbete ett starkt intresse för bildningsfrågor. Till vardags är Andersson rektor för yrkesinsitutet Prakticum. Hon fick 101 röster i valet i Sjundeå, och blev SFP:s andra röstmagnet vid sidan av Merja Laaksonen (141 röster).

Vice ordförande i bildningsnämnden blir samlingspartisten Rainer Sarviaho. Han blev i juni invald med 41 röster.

Kaisla ordförande för tekniska nämnden

Den nuvarande kommunfullmäktigeordföranden, Samlingspartiets Heikki Kaisla får under följande period nöja sig med att svinga ordförandeklubban i tekniska nämnden i Sjundeå.

Kaisla fick 33 röster i kommunalvalet. Samlingspartiets röstmagnet i Sjundeå blev Marko Linnala (130 röster) som kommer leda kommunstyrelsen de två första åren 2021-23.

SFP-politikern Rabbe Dahlqvist (48 röster) agerade ordförande i tekniska nämnden under den nyss avslutade perioden och fortsätter nu som vice ordförande.

Samlingspartiet och SDP svingar klubban

Grundtrygghetsnämnden i Sjundeå leds under de fyra kommande åren av Keijo Tarnanen (SDP) och SFP-politikern Johan Holmberg är viceordförande. Tarnanen agerade vice ordförande i nämnden under den förra perioden (2017-2021) och stiger nu fram och leder ordet.

Varken Tarnanen (19 röster) eller Holmberg (29 röster) blev invalda i Sjundeå kommunfullmäktige i valet i juni.

I miljö- och byggnadsnämnden föreslås Marko Nygård (Saml.) leda ordet medan Anders Karell (SFP) är nämndens vice ordförande. Bägge är nya namn i nämnden. Karell blev med sina 47 röster invald medan Nygård med 22 röster i bagaget inte kom in.

Marko Nygård ledde under den nyss avslutade fullmäktigeperioden centralvalnämnden i Sjundeå och har även tidigare agerat ordförande för Samlingspartiet i Sjundeå.

Partierna enats om lika platsfördelning

I kommunalvalet i juni fick både SFP och Samlingspartiet åtta ledamöter invalda i fullmäktige. SDP har fem ledamöter medan De Gröna och Sannfinländarna har tre ledamöter var.

I de större och betydelsefulla nämnderna har partierna i Sjundeå enats om att platsfördelningen är den samma. Samlingspartiet och Svenska folkpartiet får två medlemmar var. SDP, De Gröna och Sannfinländarna får en medlem var i varje större nämnd i Sjundeå.