Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haiti utlyser undantagstillstånd efter mordet på president Jovenel Moïse

Från 2021
Uppdaterad 07.07.2021 21:50.
Svartvit bild på haitis president Jovenel Moise
Bildtext Jovenel Moïse blev 53 år gammal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under natten mellan tisdag och onsdag, lokal tid, har Haitis president Jovenel Moïse mördats i sitt hem.

En grupp hittills oidentifierade gärningspersoner tog sig in i presidentens privata bostad under natten (onsdag förmiddag finsk tid) och sköt ihjäl honom.

Presidentens fru Martine Moïse skadades i attacken och vårdas på sjukhus. Hennes skador uppges vara kritiska, men läget är stabilt. Haitis ambassadör i USA uppger i ett uttalande att planen är att flyga Martine Moïse till Miami för vård.

Haitis tf premiärminister Claude Joseph tar över ledningen i landet efter Moïses bortgång.

Undantagstillstånd utlyst – USA stänger ambassad tillfälligt

Exakt vad eller vem som ligger bakom mordet på Jovenel Moïse är ännu ytterst oklart, men Haiti har drabbats av en våg av politiskt våld och gängkriminalitet den senaste tiden.

Premiärminister Claude Joseph manade i ett tal till nationen folket till lugn, samtidigt som han utlyste undantagstillstånd i landet.

Han kallade mordet ”hatiskt, inhumant och barbariskt” samtidigt som han berättade att den nationella polisen och armén har kallats in för att förstärka säkerheten.

Polisstyrkor har skickats bland annat till presidentresidensen, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Joseph talade personerna som angrep presidenten engelska och spanska sinsemellan och var tungt beväpnade.

I videor som sprids på sociala medier men som inte kunnat verifieras påstår gärningsmännen att de tillhör USA:s polisorganisations drogavdelning, DEA.

På grund av säkerhetsläget håller USA:s ambassad stängt och även flygplatsen i huvudstaden Port-au-Prince har stängts. Enligt Reuters har grannlandet Dominikanska republiken också stängt sin gräns mot Haiti.

Politiker oense om hur länge Moïse kunde sitta som president

Längden på Moïse mandatperiod har länge varit en konflikt i Haiti.

På grund av ett kaotiskt val år 2015 är oppositionen och presidentens anhängare oense om när man ska räkna med att mandatperioden inleddes. Moïse svors in som president först år 2017.

Moïse har kritiserats av oppositionen i landet och anklagats för att ha försökt införa diktatur och sitta kvar på sin post längre än mandatperioden tillåter.

Så sent som i början av februari hävdade Moïse att hans vakter i presidentpalatset lyckats stoppa flera angripare som försökte mörda honom i samband med en misslyckad statskupp.

Artikeln uppdaterades 7.7.2021 klockan 21:38 med mera information om bland annat gärningsmännen, Martine Moïse och landets undantagstillstånd.

Källa: Reuters, AP, AFP