Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges riksdag har valt Stefan Löfven till statsminister med två rösters marginal

Uppdaterad 07.07.2021 16:14.

Med 116 röster för, 173 emot och 60 som avstod från rösterna har Stefan Löfven röstats fram som statsminister än en gång. Löfven släpps alltså fram eftersom det inte finns en majoritet som röstar emot honom.

Omröstningen i riksdagen i dag följde efter att riksdagens talman Andreas Norlén utsåg Stefan Löfven till statsministerkandidat i måndags. I omröstningen stod valen mellan grönt (ja), gult (avstå) eller rött (nej).

För att Löfven skulle släppas fram var det avgörande inte att han får en majoritet bakom sig som stöd: det avgörande var att en majoritet inte röstar nej.

Vänsterpartiet och Centerpartiet lade ner sina röster, alltså röstade gult. Socialdemokraterna och Miljöpartiet som kommer att sitta i den nygamla regeringen röstade förstås grönt.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade rött, vilket bara räckte till 173 röster emot Löfven när det hade behövts 175 för att hindra att han släpps fram som statsminister.

Noll ledamöter var frånvarande. Liberalernas Nina Lundström var med sin gula röst den enda som avvek från partilinjen.

Partierna motiverade sina röster i tur och ordning

Behandlingen inleddes vid klockan 15 finsk tid. Först avger partiledarna sina röstförklaringar. Först ut var Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson.

– Den statsminister vi röstar om här i dag har redan visat sin förmåga att ta sig an vår tids stora problem, säger hon, och påminner om att oppositionen som fällde regeringen gjorde det utan att ha ett regeringsalternativ att presentera.

Nästa anförande hölls av Johan Pehrson, gruppledare för Liberalerna, som talade om att Sverige behöver en förändring och att Liberalerna kommer att fortsätta jobba för en borgerlig regering.

Tredje i tur var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som än en gång berättade att SD viljat avsätta Löfvens regering sedan start.

– Det har varit sju förlorade år av misslyckande efter misslyckande.

Ordet gick sedan till Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist men numera partilös. Hon sade att hon släpper fram Stefan Löfven.

Vilken rödgrön röra.

― Ebba Busch (KD) om regeringskrisen

Femte i talarstolen var Ebba Busch som leder Kristdemokraterna och sade att de kommer rösta rött.

– Vilken rödgrön röra. S, V, MP och C verkar inte vara eniga om nånting, sade hon om krisen de senaste veckorna.

– Det vore bättre att låta väljarna säga sitt i ett extraval redan nu, fortsatte hon och hänvisade till risken för ny regeringskris i höst när svåra uppgörelser om höstbudgeten väntar.

Sedan intog Moderaternas Ulf Kristersson talarstolen, igen med ett glas vatten. Också han förfärades över motsättningarna mellan de partier som kommer att släppa fram Löfven, och lyfte igen upp gängkriminaliteten som en stor fråga som måste lösas.

– Sverige behöver en regering som vet vad den vill och som står för det, sade han.

Efter det var det dags för Centerns partiledare Annie Lööf som inledde med att lyfta vad regeringen och januarisamarbetet har åstadkommit under de senaste åren och upprepa att Centern fortfarande är öppet för samarbete med sex av riksdagens åtta partier.

– Centerpartiet kommer inte att budgetförhandla med Vänsterpartiet och inte heller bidra till att en budget som är förhandlad med Vänsterpartiet går igenom i riksdagen, sade hon och meddelade att Centern väljer att lägga ner sina röster.

Åttonde ut i talarstolen var Nooshi Dadgostar, Vänsterledaren som utlöste regeringskrisen för drygt tre veckor sedan. Hon talade om vikten av att det bildas majoriteter inom svensk politik, för att stärka förmågan att styra landet, och kritiserade Centern för att ha belagt statsministern med förhandlingsförbud om en så viktig fråga som budgeten. Hon sade som väntat att Vänsterpartiet kommer rösta gult.

Dagens sista talare var Miljöpartiets riksdagsledamot Karolina Skog som talade om Miljöpartiet som samarbetsparti, och om farorna med att högernationalisterna mobiliserar sig. Miljöpartiet röstar grönt.

Artikeln uppdateras medan behandlingen i riksdagen pågår.

Tre veckor av regeringskris i Sverige

  • Det är drygt tre veckor sedan Vänsterpartiet gjorde klart att de är redo att fälla regeringen om den inte slopar planerna på fri hyressättning på nyproducerade bostäder.

  • Den 21 juni fälldes regeringen i en misstroendeförklaring väckt av Sverigedemokraterna, stödd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

  • Den 28 juni avgick Stefan Löfven som statsminister och talmansrundor tog vid. Ulf Kristersson var först ut som regeringssonderare och konstaterade snart att det inte finns förutsättningar för en borgerlig regering med nuvarande riksdagsunderlag. Sonderingsturen gick till Löfven.

  • Måndagen den 5.7 utsågs Stefan Löfven som statsministerkandidat eftersom han har ett alternativ som förväntas tolereras av riksdagen: en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, precis som före krisen.

  • Efter omröstningen i dag är det tänkt att Stefan Löfven presenterar sin nya regering på fredag. Sedan följer en ceremoni för regeringsskifte med kungen och kronprinsessan på Slottet.