Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo hovrätt skärpte straffet för en man som dödade en kvinna i Somero – döms till livstids fängelse

Från 2021
Åbo hovrätt
Bildtext Åbo hovrätt. Arkivbild.
Bild: Peter Karlberg / Yle

Åbo hovrätt har skärpt straffet för den man som åtalades för att ha mördat sin före detta flickvän för ett par år sedan. Den 21-åriga kvinnan försvann i Somero i Egentliga Finland i juni 2019 och hennes kropp har aldrig hittats.

Enligt Åbo hovrätt hade den 26-åriga mannen planerat brottet för ekonomisk vinning. Hovrätten ansåg också att brottet var grovt. Mannen döms till livstids fängelse.

Egentliga Finlands tingsrätt ansåg att det inte var frågan om mord, utan grov misshandel och grovt dödsvållande.

Tingsrätten dömde mannen till ett under tre år långt fängelsestraff, men nu döms han alltså till livstids fängelse. Både offrets anhöriga och åklagaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten.

Mannen hade ekonomiska problem och lockade kvinnan till ett skogsområde i Somero en natt i juni. Efter det dödade han henne.

Han fick tag på kvinnans mobiltelefon, lösenorden till hennes nätbank och bankkort och ansökte om olika lån för totalt 57 400 euro med hjälp av de här uppgifterna.

Ett lån på 2 500 euro beviljades på kvinnans bankkonto och mannen försökte lyfta pengarna under följande morgon efter brottet.

Mannen häktades omedelbart av hovrätten, som även höjde skadeersättningarna.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Turun hovioikeus kovensi Someron naissurman tuomiota – entiselle miesystävälle elinkautinen vankeusrangaistus skriven av Hannu Vähämäki. Artikeln är översatt av Nora Engström.