Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Värmen fyller stränderna – badvakt i Borgå: Allt för ofta tittar föräldrar ner i mobilen i stället för att hålla koll på barnen

Från 2021
Rasmus Kettunen tittar in i kameran på stranden
Bildtext Inga allvarliga olyckor har skett i Pepotgropen i sommar. De flesta incidenter har skett vid hopptornet där barn ibland hoppar på varandra.
Bild: Josefine Klemets/ Yle

Badstranden lockar många nu i sommar då vädret varit varmt. Vackert väder och bad låter visserligen kul, men det innebär även ett krävande jobb för badvakter. Det är viktigt att komma ihåg att stranden inte är ett daghem – alla ansvarar för sig själva och sina barn.

Vid Kokon badinrättning i Borgå, eller Pepotgropen som stranden också kallas, är vattentemperaturen 25 grader då Yle Östnyland är på besök. Stranden är ganska så full av människor och många barn leker i vattnet.

I Pepotgropen finns även ett tre meters högt hopptorn som är populärt bland strand besökarna. Stranden besöks av mellan 300 och 500 människor per dag. 

Rasmus Kettunen jobbar som badvakt och säger att det varit fullt på stranden och många människor att hålla koll på i sommar.

Veckoslutseftermiddagar är mest populära då både ungdomar och barnfamiljer samlas på stranden.  

– Vi är övervakare här på stranden och försöker hålla koll på alla, men det är viktigt att föräldrarna har koll på sina barn i stället för att kolla på mobiltelefonerna, säger Kettunen.

Rasmus Kettunen står och vaktar på stranden
Bildtext Övervakarna försöker hålla koll på alla, men behöver också föräldrarnas hjälp.
Bild: Josefine Klemets/ Yle

Kettunen har märkt att föräldrar ibland glömmer sitt ansvar eftersom det finns en badvakt på stranden. Allt för ofta ser han föräldrar som tittar ner i mobilen i stället för att hålla koll på barnen.

Han önskar att alla skulle hålla bättre koll på den grupp man kommit med, vare sig det är barn eller kompisar.  

Det är lättare att hålla koll på två människor i stället för två hundra

― Rasmus Kettunen

Det är 12 meter djupt i Pepotgropen och det blir djupt ganska snabbt, vilket strandbesökarna inte alltid är uppmärksamma om. Lyckligtvis har stranden inte haft några allvarliga olyckor i år, men de olyckor som skett har ofta involverat barn.

De flesta olyckorna har skett vid hopptornet då barn hoppat på varandra. En del nära ögat-situationer har skett, men ingen besökare har hittills skadats allvarligt. 

Rasmus Kettunen tycker att det är absolut nödvändigt att ha badvakter på stranden och att de gärna skulle få vara fler. 

– Det är viktigt att det finns badvakter på stränderna, så att det finns någon som håller koll på säkerheten, säger Kettunen. 

Föräldrar litar för mycket på barnens simkunnighet

Ibland litar föräldrarna lite för mycket på sina barns simkunnighet. Kettunen säger att det är viktigt att veta hurudana simkunskaper barnen har och också hurudan simkunskap man har själv.

Vett och etikett är viktigt för både badvakter och andra besökare. För att underlätta badvakternas jobb önskar Kettunen att man har respekt för vattnet och tar det säkra före det osäkra.  

– Jag hoppas på varmt väder för resten av sommaren och att det inte händer något allvarligt. Vi ska hoppas att alla håller koll på sig själva, sina kompisar och barn så att vi får hålla fokus på vårt jobb. Då har vi goda möjligheter att klara den här sommaren riktigt fint. 

Lehti Lind säljer godsaker i kiosken
Bildtext Lehti Lind jobbar i kiosken vid Pepotgropen och är glad över alla kunder som kommit.
Bild: Josefine Klemets/ Yle

En sommar utan sjöskabb och alger

Lehti Lind jobbar i kiosken vid stranden. Hon är väldigt glad över vädret som fört med sig många kunder. Glass går åt som smör i solen. Några utmaningar på grund av vädret har Lind ännu inte stött på. 

– Jobb har det varit gott om. Jag trivs i värme och tycker det är roligt med många kunder. Jag tar ingen stress. 

Lind hoppas på att sommaren ska fortsätta i samma banor och att stranden inte ska drabbas av sjöskabb i år, vilket det fanns misstankar om förra året.

Vett och etikett på stranden

Ha respekt för vattnet, ta det säkra framför det osäkra

Var medveten om din egen simkunskap

Håll koll på barnen, titta inte på mobiltelefonen

Simma längs med stranden

Skräpa inte i vattnet eller på stranden

Respektera de andra strandbesökarna

Diskussion om artikeln