Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tre fall av blodförgiftning har bekräftats på ÅUCS till följd av vibriobakterier – var försiktig om du har nedsatt immunförsvar eller öppna sår

Från 2021
Pieni lapsi veden rajassa uimarannalla.
Bildtext Tänkt till om du har nedsatt immunförsvar eller öppna sår innan du tar ett dopp.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Värmeböljan medför flera problem med vattenkvaliteten vid badstränderna. Bakterien Vibrio cholerae kan orsaka magsjuka samt infektioner på huden eller i öronen. Om bakterien tar sig in i blodomloppet kan den i värsta fall orsaka blodförgiftning.

Personer med långvariga sjukdomar och nedsatt immunförsvar eller personer som har öppna sår är i större risk att drabbas av blodförgiftning, berättar Antti Hakanen som är överläkare i klinisk mikrobiologi vid ÅUCS.

Det handlar om en allvarlig bakterie

Antti Hakanen, överläkare i klinisk mikrobiologi vid ÅUCS

Hakanen varnar dem som tillhör riskgruppen att vara aktsamma med att simma i vikar och andra vattenområden som är gynnsamma för bakterien. 

Bakterien trivs i varmt vatten med hög salthalt. Vikar med hög salthalt och där temperaturen stiger snabbt är exempel på gynnsamma vattenområden för bakterien. Hakanen föreslår att man istället tar sig till sjöar för att svalka sig, eftersom vibriobakterien inte trivs i sötvatten. 

En ovanlig men farlig bakterie

I Finland är det väldigt ovanligt att bakterierna tar sig i blodomloppet och orsakar blodförgiftning, men den långvariga värmeböljan har ökat antalet bakterier i vattnet. Under den gågna veckan har tre fall av blodförgiftningar bekräftats, som orsakats av vibriobakterier. 

Senast denna bakterie orsakat fall av blodförgiftning i Finland var under den ovanligt heta sommaren 2014. 

Det finns två olika vibrioarter varav den andra sprider kolera, men Hakanen understrycker att det inte handlar om denna art då badvattnet i Finland är av god kvalité. 

– Man behöver inte vara rädd för vattnet, men de som tillhör riskgruppen ska tänka till en extra gång då man väljer vilket badställe man svalkar sig vid, summerar Hakanen.  

Diskussion om artikeln