Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: "Sune - uppdrag midsommar" - mörka moln drar in över Myshult

Från 2021
Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Tea Stjärne, Baxter Renman och Elis Gerdt i filmen "Sune - uppdrag midsommar".
Bildtext Familjen Andersson samlad: Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Tea Stjärne, Baxter Renman och Elis Gerdt i filmen "Sune - uppdrag midsommar".
Bild: Atlantic Film Finland

I filmen "Sune - uppdrag midsommar" vänds Sunes värld upp och ner när Sophie plötsligt gör slut tre dagar före midsommar - vad ska Sune ta sig till?

Midsommaren närmar sig och familjerna Andersson och Blixt skall åka till Myshult för att fira en klassisk svensk midsommar med midsommarstång, sill och jordgubbar.

Men myset pyser ut redan innan man hunnit bänka sig i bilen och harkla strupen för att sjunga ”Små grodorna”.

Relationen mellan Sune (Elias Gerdt) och Sophie (Lily Wahlsteen) har nämligen fått fnurror på tråden – Sophie är urbota trött på Sunes överdrivna och uppskruvade försök att spela världsvan charmör och försteälskare.

Att ha picknick i parken går väl an – men när Sune, starkt inspirerad av de romantiska filmer han ser på, dukar upp med kandelabrar, champagne och ostron i stället för en enkel pizza får Sophie nog och gör slut.

Hur ska Sune göra för att allt ska bli bra igen? Mamma Karin och pappa Rudolf blev ihop under en midsommarhelg i Myshult för tjugo år sedan, kan Sune lyckas med att återförenas med Sophie under årets mest romantiska helg?

Kärleksbekymmer med allvarlig underton

Sune – uppdrag midsommar är den tredje och sista delen i en trilogi som består av filmerna Sune vs Sune (2018) och Sune Best Man (2019) – alla med samma skådespelare i de centrala rollerna, som Fredrik Hallgren i rollen som den välvilliga men något valhänta pappan Rudolf, och Sissela Benn som mamma Karin – kärvänlig och kärv på samma gång.

Samtliga filmer baserar sig på Sunes universum, dvs. de otaliga barn- och ungdomsböcker som duon Anders Jacobsson och Sören Olsson skrivit om Sune, en kille som har ett enda stort brinnande intresse – Sophie.

I de två första filmerna är Sune och Sofie barn i lågstadieåldern, men i Sune – uppdrag midsommar har Sune och Sophie blivit tonåringar och kärleksproblemen får en lite allvarligare underton.

Lily Wahlsteen i rollen som Sophie och Elis Gerdt som Sune i filmen "Sune - uppdrag midsommar" i regi av Erland Beskow.
Bildtext Lily Wahlsteen i rollen som Sophie och Elis Gerdt som Sune i filmen "Sune - uppdrag midsommar" i regi av Erland Beskow.
Bild: Atlantic Film Finland

Det är inte bara Sune som har kärleksbekymmer – det verkar som om pappa Rudolf och mamma Karin också genomgår något slags äktenskapskris och storasyster Anna bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att förhindra en eventuell skilsmässa. Som att låtsas att det är urkul att fira midsommar med familjen långt ute på vischan.

I Myshult lär Sune också känna Alex (Eyla Welderström), en tjej som tillbringar en stor del av tiden i snickarverkstaden där hon bygger en sittgunga till sina föräldrar som bara grälar och skriker åt varandra. Förhoppningen är att gungan ska få föräldrarna att inse vad de har gemensamt – inte minst henne, barnet som hamnat i kläm.

Det glättiga tonfallet till trots bränner det till i skildringen av barnens gnagande oro och känslor av uppgivenhet inför föräldrarnas maktkamp.

Laddad helg

Midsommar, ja – denna helg som laddas med så mycket förväntningar, drömmar och magi att det är stört omöjligt att undvika besvikelser, konflikter och kriser.

Dagdrömmaren Sune har sett fler romantiska komedier än vad som är hälsosamt och hans uppfattning om vad som är romantiskt på riktigt och vad som bara är töntigt och konstigt (i synnerhet om man är sisådär 13-14 år gammal) är aningen skev.

Det hela blir inte bättre av att förnumstiga lillebror Håkan, självutnämnd expert på relationsfrågor, ger goda råd om hur man vinner tillbaka en tjej som nobbat en.

Sune är sin egen värsta fiende – hans självupptagenhet, som bottnar i en hel del osäkerhet, ängslighet och tafatthet, gör det svårt för honom att lyssna på Sophie och att ta hänsyn till vad hon vill med deras relation.

Sunes överromantiserade bild av kärleken (läs ostron och champagne) står helt enkelt i vägen för den vardagsnära och äkta kärleken (läs pizza) som Sophie efterfrågar.

Sune – uppdrag midsommar är en varmhjärtad historia som bjuder på såväl missuppfattningar och missförstånd som omsorg och omtanke.

Diskussion om artikeln