Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är nordiska landslagen bättre än nånsin? Experter ser ljus framtid efter Danmarks EM-succé: ”Vi har aldrig varit längre fram”

Från 2021
Thomas Delaney firar mål i EM.
Bildtext Thomas Delaney gjorde ett av de danska målen i EM-kvartsfinalen.
Bild: EPA

Danmark har fotbollsfeber – men övriga Norden mår också väldigt gott. Bättre än någonsin?

De nordiska fotbollslandslagen har skördat stora framgångar i mästerskap genom åren – men då har det i första hand handlat om damernas slutspel. Norge har blivit världsmästare, Sverige har tagit fyra VM-medaljer och Danmark spelade EM-final senast.

På herrsidan är Danmarks framfart i sommarens EM rätt ovanlig.

Danskarna tog hem EM-guldet 1992 och två år senare tog Sverige VM-brons – men sen dess har inget nordiskt landslag spelat semifinal i ett VM eller EM.

Trots att det är 27 år sen senaste semifinalplatsen mår de nordiska landslagen bra. Bättre än på väldigt länge till och med?

– Ur ett nordiskt perspektiv har fotbollen aldrig varit längre fram. Framtiden ser jätteljus ut för Norden och vi kan hoppas på att samtliga landslag kvalar in till samma mästerskap någon gång. Det skulle vara fantastiskt, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog till DR.

"Får se om Finland kan kvala in på nytt"

I sommarens EM finns Danmark fortfarande med, Sverige gick till åttondelsfinal och Finland gjorde slutspelsdebut. För bara ett par år sen spelade Island i både EM och VM och i Norge drömmer man stort med stjärnor som Erling Braut Haaland och Martin Ødegaard.

– Jag kan gott föreställa mig att Sverige, Norge och Danmark spelar i EM 2024. Jag skulle nästan bli förvånad om det inte händer. Och så får vi se om Finland kan kvala in på nytt, säger DR:s expert Andreas Kraul.

Finland firar efter Lukas Hradeckys straffräddning mot Danmark i EM.
Bildtext Finland debuterade i EM och slog Danmark i premiären.
Bild: Lehtikuva

Trots allt är det ingen tvekan om saken: Danmark är den nordiska landslagsfotbollens odiskutabla etta just nu.

– Det har varit otroligt att se hur Danmark har spelat i EM och framtiden ser ljus ut för dem. Danmark har en uppsjö av spelare att välja mellan jämfört med exempelvis Norge. Danmark har spelare med stark fysik i till exempel Thomas Delaney, Yussuf Poulsen och Pierre-Emile Højbjerg – en styrka i deras lag, säger Åge Hareide.

Hareide ledde Danmark i EM-kvalet, men när slutspelets sköts upp på grund av pandemin blev det ett tränarbyte och Kasper Hjulmand tog över som förbundskapten.

– Danmark är ledande i Norden. De är skickligare med bollen än de andra och det skulle vara bra om man inspireras av danskarna. Danmarks skickliga mittfältare gör skillnaden, säger Nannskog.

Danmark spelar semifinal mot England i kväll. Matchen startar klockan 22.00 och sänds i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln