Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet rasar över Ungerns hbtqi-lagar: "En förevändning för grov diskriminering"

Från 2021
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen står i talarstolen. På sig har hon en gul kavaj och en svart blus.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen debatterade med EU-parlamentet i Strasbourg.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Ungerns hbtqi-lagar får EU-parlamentet att resa ragg. Parlamentet uppmanar kommissionen att ta i med hårdhandskarna mot de diskriminerande lagarna.

Känslorna gick heta då EU-parlamentet diskuterade den lag som gör det olagligt att visa innehåll som har med sexuella minoriteter och könsminoriterer att göra till minderåriga i Ungern.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar Ungern att dra tillbaka lagstiftningen som är tänkt att träda i kraft imorgon, torsdag.

– Lagen använder skyddet av barn, som vi alla förbundit oss vid, som en förevändning för grov diskriminering på grund av sexuell läggning.

I juni skickade kommissionen ett brev till Ungern där man uttrycker sitt missnöje med lagarna.

Enligt kommissionen kan lagarna bryta mot EU:s regler för audiovisuella tjänster och e-handel. Processen kan resultera i att Ungern dras inför rätta.

Konkreta åtgärder låter vänta på sig

Sedan tre år tillbaka är Ungern föremål för en granskning inom ramen för EU:s artikel 7 som syftar till att utreda om landet brutit mot EU:s grundläggande värden.

Tillsvidare har processerna ändå inte lett till en förändring i Ungerns politik. Frustrationen bland EU-parlamentarikerna är påtaglig.

– Ungerns regering har angripit akademisk frihet, pressfrihet och civilsamhället och Orbán kränker gång efter en annan hbtqi-personer. Tiden går utan några konkreta EU-åtgärder, säger svenska EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S&D).

Enligt ungerska EU-parlamentarikern Katalin Cseh (Renew) pekar Viktor Orbán och hans regering ut hbtqi-rörelsen för att avleda uppmärksamheten från sina egna övertramp.

– I Ungern är det olagligt för lärare att tala till högstadieelever om diversitet och tolerans eller för barn att titta på tecknade serier med queera karaktärer, säger Cseh.

– Lagen spär på hat och våld, vi ser det redan. Om detta inte är nog för EU att vidta åtgärder kommer inget att vara det.

Barnbok om regnbågsfamilj gav böter

Ett exempel på de konkreta följderna av de nya lagarna kom i dag då en återförsäljare av barnböcker dömdes till böter för att ha salufört en bok om regnbågsfamiljer utan en tillhörande informationstext om innehållet i boken.

Enligt författaren till boken, som nyhetsbyrån Reuters talat med, handlar det om en koordinerad attack från administrationens sida.

Under dagen förekom uppgifter i media om att kommissionen har för avsikt att lägga Ungerns återhämtningsplan på is. Det handlar om ett paket på över sju miljarder euro som ska stödja landets ekonomiska återhämtning.

Kommissionen dementerar ändå de här uppgifterna.

Parlamentet hyser förhoppningar om att delar av Ungerns EU-pengar ska kunna läggas på is inom ramen för den rättsstatsmekanism som infördes i samband med att man enades om EU-budgeten och återhämtningsfonden.

– Det finns inga juridiska hinder för kommissionen att agera. Det är det vi väntar att ska hända, säger Europaparlamentarikern Petri Sarvamaa (Saml/EPP).