Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En blåvit OS-idrottare ställer in resan till Tokyo – cyklisten Lotta Henttala är gravid

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala.
Bildtext Lotta Henttala tävlar för stallet Ceratizit-WNT Pro Cycling. Stallet tog emot Henttalas besked om tillökning i familjen med glädje.

Det blir ingen resa till OS i Tokyo för proffscyklisten Lotta Henttala. Henttala är gravid – ett besked som överraskade henne i maj.

Det har gått över ett och ett halvt år sedan Lotta Henttala blev uttagen till OS i Tokyo. Med ett par veckor kvar till starten på de olympiska spelen meddelar hon att OS-projektet är inställt.

Henttala är gravid – något hon har vetat om sen i maj. Nu går hon också ut med det offentligt.

– De senaste veckorna har varit en berg- och dalbana när jag har hållit allt för mig själv. Samtidigt är det en stor sak i privatlivet och jag har inte velat berätta det till alla direkt, säger Henttala till Yle Urheilu.

Det var under en etapptävling i Spanien i maj som Henttala kände sig illamående. Hon trodde att det handlade om trötthet – Henttala hade varit borta från tävlingar ett bra tag – men när hon fortsatte att må dåligt gjorde hon ett graviditetstest.

– Testet var positivt och det var en mindre chock.

Hade tänkt fokusera på cykelkarriären

Henttala är Finlands mest framgångsrika cyklist på damsidan. Hon tog VM-brons i linjeloppet 2016 och har stått många gånger på pallen i internationella tävlingar.

De senaste åren har hon plågats av depression, men i maj var hon tillbaka och tävlade. Siktet har varit riktat mot karriärens andra OS-start, men nu stannar hon hemma.

– Jag har verkligen tvingats fundera en del över vad det här innebär. Planen var att tävla i Tokyo och fokusera fullt ut på cykelkarriären.

Henttala vågar inte sia om hur hennes cykelkarriär fortsätter.

– Jag får stå över ett OS, men det är inte hela världen. Jag kan köra i nästa OS om det känns så.

– I slutändan är cykel bara idrott. Tillökning i familjen sätter saker i viktighetsordning.