Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump väcker grupptalan mot Facebook, Twitter och Google

Uppdaterad 07.07.2021 21:28.
Donald Trump i en talarstol på en presskonferens utomhus.
Bildtext Ex-presidenten Donald Trump höll presskonferens på en golfklubb i New Jersey.

USA:s tidigare president Donald Trump meddelar att han stämmer Facebook, Twitter och Google. Trump anser att plattformarna censurerat honom och andra konservativa.

Enligt Trump bryter företagen mot yttrandefriheten och USA:s konstitution då de till exempel stänger ner konton där konservativa åsikter yttrats.

Förutom själva företagen stäms också deras direktörer Mark Zuckerberg, Jack Dorsey och Sundar Pichai.

Trump blockerades från att publicera inlägg på Facebook och Twitter efter att Trumpsupportrar stormade kongressbyggnaden Capitolium i Washington i januari.

Facebook och Twitter motiverade sina beslut med att Trump eggat sina anhängare till våld.

I början av juni valde Facebook att ge Trump en time out på två år, medan Twitter meddelat att Trump inte alls får återvända till plattformen.

Tusentals amerikaner deltar i grupptalan enligt Trump

Trump meddelade i dag på en presskonferens från sin golfklubb i New Jersey att han lämnat in en stämningsansökan till rättsväsendet i södra Florida.

Den tidigare presidenten har under den senaste tiden ordnat en och annan presskonferens som påminner om kampanjmöten för att upprätthålla sin roll som inflytelserik politiker.

Han har också antytt att han kan komma att ställa upp i presidentvalet 2024.

Enligt Trump deltar tusentals amerikaner som också fått sina konton borttagna i grupptalan. Han underströk att han inte kompromissar med företagen.

– Det här är en strid vi inte förlorar, sa Trump.

Googleplattformen Youtube beskyllde Trump för att ha tagit bort videor som kritiserar hur USA och Världshälsoorganisationen handlat under coronapandemin.

Källa: AFP