Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är det här Roger Federers avsked till Wimbledon? Hubert Hurkacz stod för knall i London – bjöd tennisikonen på historisk setförlust

Uppdaterad 07.07.2021 23:05.
Roger Federer tackar publiken.
Bildtext Roger Federer vinkade farväl till publiken på Wimbledons centercourt.

Roger Federer har gjort sitt i årets Wimbledon – och uttåget kom efter en setförlust som saknar motstycke för schweizaren. Nu är frågan: Var det Federers sista framträdande i turneringen?

Hubert Hurkacz – ett namn att eventuellt sätta på minnet för framtida frågesporter.

Det är nämligen fullt möjligt att polacken blev tennisikonen Roger Federers sista motståndare i Wimbledon. Alla tiders mest meriterade grässpelare kraschade i kvällens kvartsfinal på centercourten.

Hurkacz slog ut Federer i tre raka set. 24-åringen studsade omkring på innerplan och visste knappt vart han skulle ta vägen när matchbollen satt.

– Det var en dröm som blev verklighet när jag fick möta Roger på den här banan. Han har gjort så många speciella saker här. Han har varit min idol, säger Hurkacz.

Hubert Hurkacz firar.
Bildtext Hubert Hurkacz spelade starkt mot Roger Federer.

Hurkacz, som är seedad 14:e i turneringen och slog ut världstvåan Daniil Medvedev i åttondelen, blåste Federer av banan i tredje set. Han nollade schweizaren och tog hem det avgörande setet med 6–0.

För Federer var det karriärens första Wimbledon-set där han inte tog ett game.

"Får vi se honom här igen"

Dessutom: Federer har inte förlorat en match i Wimbledon i tre raka set sen 2002.

Och nu ställer sig en hel tennisvärlden den stora frågan: Var det där Roger Federers avsked till Wimbledon?

– Jag noterade en hel del märkliga bollar från Roger och givetvis det sista setet. Jag vet verkligen inte om vi kommer att få se honom här igen, säger tennisprofilen Boris Becker enligt AFP.

Federer har vunnit åtta titlar i London och totalt tjugo stycken grand slam-turneringar – delat rekord på herrsidan med Rafael Nadal – men den snart 40-årige legendaren såg tung ut i steget i kvartsfinalen. Han har dessutom haft en hel del skadeproblem de senaste åren.

– Jag vet inte, jag vet verkligen inte. Jag får slicka såren. Jag kommer att diskutera med mitt team och se hur vi går vidare. Jag behöver komma i bättre form, säger Federer till BBC.

Hurkacz spelar semifinal på fredag.

Djokovic ett steg närmare titeln

Herrsingelns storfavorit är världsettan Novak Djokovic. Serben slog ut Marton Fucsovics och spelar semifinal mot Denis Sjapovalov.

Djokovic har chansen att vinna säsongens tredje raka grand slam-titel, tjugonde titeln totalt och dessutom bädda för att skriva tennishistoria senare under säsongen.

En titel i Wimbledon betyder att Djokovic skulle behålla chansen att bli den första herrspelaren sen Rod Laver på 1960-talet att ta hem säsongens fyra största turneringar under samma år.

– Jag jagar ingen, jag går bara min egen väg och vill skriva min egen historia, säger Djokovic.