Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Ytterhögern och populisterna vill slå samman sina påsar i EU-parlamentet - men ryms alla partier och starka profiler under samma tak?

Från 2021
Kommentarsbild. Rikhard Husu, Matteo Salvini och Viktor Orbán på bild.
Bildtext Ledaren för italienska Lega, Matteo Salvini (t.v.) träffade Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest i april.

Högernationalisterna har tagit ett steg mot att bilda en stor grupp. Ett drygt dussin partier undertecknade förra veckan en deklaration där man bland annat förbinder sig vid att kämpa mot inrättandet av en europeisk "superstat". Samtidigt är det oklart om den brokiga skaran partier och politiska profiler ryms under samma tak, skriver Svenska Yles Brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Bland de medverkande partierna finns bland annat Frankrikes Nationell samling, italienska Lega, spanska ytterhögerpartiet Vox samt de polska och ungerska regeringspartierna Lag och rättvisa samt Fidesz.

Sannfinländarna har också förbundit sig vid deklarationen som bland annat syftar till att motverka uppkomsten av det man kallar en "Europeisk superstat."

Partierna slår fast att de nationellt sinnade partiernas röst måste höras i den europeiska framtidsdiskussionen.

Även om det fortfarande handlar om en allmän programförklaring så har deklarationen setts som ett första steg mot ett närmare samarbete och en eventuell framtida fusion mellan Europaparlamentets två euroskeptiska och nationalistiska grupper.

Det handlar om gruppen Identitet och demokrati (ID) samt gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) samt ungerska Fidesz som saknat en grupp sedan partiet slängdes ut ur borgerliga EPP i mars.

Stor grupp - åtminstone i teorin

Den nya gruppen kunde i teorin bli nästan lika stor som EU-parlamentets näst största grupp socialdemokraterna.

Det här skulle ge högernationalisterna mer synlighet och en chans att yrka på fler inflytelserika poster i Europaparlamentet.

Men under veckan har det också förekommit kommentarer som tonat ned fusionsplanerna och som betonat att en sammanslagning på högerkanten inte är nära förestående.

Dels har partier som tyska AfD och Sverigedemokraterna inte undertecknat deklarationen. Och dels har det visat sig vara svårt för de nationalkonservativa partierna och ytterhögern att enas i centrala frågor.

Splittrat om Ryssland

Inställningen till Ryssland är en vattendelare bland högernationalisterna.

Tidigare försök på en sammanslagning har stupat på polska Lag och rättvisas njugga inställning till i synnerhet Nationell samlings Marine Le Pen som anses ha för nära kopplingar till Ryssland.

Spanska Vox lär i sin tur har ett horn i sidan till flamländska självständighetspartiet Vlaams Belang på grund av dess stöd till den katalanska självständighetsrörelsen.

Sannfinländska Europaparlamentarikern Laura Huhtasaari medger att det kan visa sig vara utmanande att sammanjämka åsikterna.

- Det finns avvikande åsikter i alla grupper. Alla behöver inte skriva under allting, utan var och representerar ideologin för sitt respektive parti.

Om en eventuell fusion ska ha önskad effekt ur de medverkande partiernas synvinkel så måste man kunna enas om en gemensam agenda. Annars kan resultatet av en sammanslagning bli mindre än summan av beståndsdelarna.