Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentmordet i Haiti: Fyra misstänkta dödade av polis, två gripna

Från 2021
Svartvit bild på haitis president Jovenel Moise
Bildtext Haitis president Jovenel Moïse blev ihjälskjuten i sitt hem natten mellan tisdag och onsdag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fyra legosoldater, som är misstänkta för mordet på Haitis president Jovenel Moïse, har dödats av polis medan två har gripits, uppger landets polis.

Polisen och de misstänkta drabbade samman i en eldstrid i huvudstaden Port-au-Prince på onsdagen. I samband med det togs tre poliser som gisslan men de klarade sig, bekräftar polisen i landet.

Polisen började jaga de misstänkta gärningsmännen direkt efter mordet på president Moïse.

– Vi blockerade dem när de lämnade brottsplatsen. Sedan dess har vi stridit mot dem, uppger polisens generaldirektör Leon Charles.

Den 53-åriga presidenten och hans fru Martine attackerades i sitt hem natten mellan tisdag och onsdag av en grupp gärningsmän. Moïse sköts ihjäl, men frun klarade sig. Hon skadades allvarligt och vårdas nu på sjukhus.

Attacken mot presidenten och hans fru skedde klockan ett på natten lokal tid, vilket motsvarar åtta på onsdagsmorgonen finsk tid.

Enligt Haitis amerikanska ambassadör, Bocchit Edmond, maskerade gärningsmännen sig som medlemmar av USA:s federala polisorganisation för beivrande av narkotikarelaterad brottslighet, Drug Enforcement Administration. På så sätt kunde de ta sig in i presidentens bostad.

Källor: AFP, Reuters