Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Samlingspartiet störst i Yles opinionsmätning – och fyra andra nyheter att ha koll på

Horisontellt stapeldiagram som visar partiernas väljarstöd i den senaste opinionsundersökningen.
Bildtext Samlingspartiet är största partiet i den senaste opinionsundersökningen, SFP har 4,5 procent.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Samlingspartiet fortsatt störst i opinionsmätningarna – SDP ändå hack i häl då Sannfinländarna stampar på stället

Samlingspartiet och SDP i topp, De Gröna tappar mark och småpartiernas stöd förändras inte nämnvärt. Så kan den senaste opinionsundersökningen från Taloustutkimus sammanfattas.

Den färska opinionsundersökningen, som sedvanligt utförts av Taloustutkimus för Yle, mäter väljarstödet i riksdagsvalet om två år. Därför går det inte direkt att jämföra med resultatet i kommunalvalet för en dryg månad sedan.

– Trots att kommunalvalet är ett nationellt val, har varje kommun på sätt och vis ett eget val med egna teman, säger Tuomo Turja, forskningschef på Taloustutkimus.

Horisontellt stapeldiagram som visar partiernas väljarstöd i den senaste opinionsundersökningen.
Bildtext Samlingspartiet är största partiet i den senaste opinionsundersökningen, SFP har 4,5 procent.

Danmarks EM-saga tog slut i förlängningen – Harry Kane blev stor hjälte då England bröt en 55 år lång finalförbannelse

England är finalklart – efter en ny rysare i det här EM-slutspelet. I förlängningen sänkte Harry Kane Danmark. Stjärnan kunde kosta på sig att bränna en straff före avgörandet.

Nu är väntan på första finalen sen VM-guldet 1966 åtminstone över. På Wembley i London satte England stopp för Danmarks sommarsaga.

– Det är otroligt. Vi grävde djupt och gjorde det som krävdes. Vi är klara för final på hemmaplan – vilken grej, säger Harry Kane enligt BBC.

Programmet är inte längre tillgängligt
England är i final för första gången på 55 år
England är i final för första gången på 55 år - Spela upp på Arenan

Nu ska man gå till botten med vad som hände Estonia – i dag inleds en tio dagar lång dykoperation

Svenska haverikommissionen och estniska transportsäkerhetsbyrån ska undersöka fartygets position och bottenförhållandena kring vraket, för att nästa vår kunna fotografera skeppet. Målet med dykoperationerna är att kunna förklara vad de nyupptäckta hålen i sidan av fartyget beror på.

I slutet av september i fjol visade en dokumentärfilm ett hål i Estonias skrov som ingen tidigare hade upptäckt. Senare framkom ett till motsvarande hål i Estonias skrov.

– Har hålen uppstått före förlisningen och därmed kunnat bidra till förlisningen, eller har de uppstått efteråt och saknar betydelse för förlisningen? Det vill vi utreda, säger Jonas Bäckstrand, som är utredningsordförande i den svenska haverikommissionen.

M/S Estonia ligger vid en kaj i Tallinn.
Bildtext En odaterad arkivbild på M/S Estonia som sjönk natten den 28 september 1994.

Kommentar: Ytterhögern och populisterna vill slå samman sina påsar i EU-parlamentet

Högernationalisterna har tagit ett steg mot att bilda en stor grupp. Ett drygt dussin partier undertecknade förra veckan en deklaration där man bland annat förbinder sig vid att kämpa mot inrättandet av en europeisk "superstat", skriver Svenska Yles Brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Även om det fortfarande handlar om en allmän programförklaring så har deklarationen setts som ett första steg mot ett närmare samarbete och en eventuell framtida fusion mellan Europaparlamentets två euroskeptiska och nationalistiska grupper.

Samtidigt är det oklart om den brokiga skaran partier och politiska profiler ryms under samma tak.

Kommentarsbild. Rikhard Husu, Matteo Salvini och Viktor Orbán på bild.
Bildtext Ledaren för italienska Lega, Matteo Salvini (t.v.) träffade Ungerns premiärminister Viktor Orbán och polska kollegan Mateusz Morawiecki i Budapest i april.

Museiintendenten Kaj Martin var öppen med sin cancer: Jag tog ett skämtsamt farväl av mitt sexliv med en animerad video på sociala medier

Sommaren 2018 hände allt inom några månader. Hans mamma dog, hemmet brandskadades och själv drabbades han av cancer i urinblåsan. Nu sommarpratar han om vägen tillbaka med hjälp av bland annat krass humor.

Varje år får cirka 1 300 finländare cancer i urinblåsan. På EU-nivå är siffran 140 000. En av dem som drabbats är museiintendenten Kaj Martin.

Nu sommarpratar Kaj Martin om vägen tillbaka, som underlättats av en positiv livssyn, krass humor och ett öppet delande av problemen.

Museiintendenten Kaj Martin om att få cancer och bli frisk
Museiintendenten Kaj Martin om att få cancer och bli frisk - Spela upp på Arenan

Vädret

Det varma vädret hållet i sig, men det är ändå ostadigt.

Molnigt och regnskurar i landets västra del och i norra Österbotten. Klarare och uppehåll västerifrån, men i söder i eftermiddag kommer regnskurar med åska. Dagens högsta temperatur är 24-27 grader, nattens lägsta 15-17 grader.