Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan planerar undantagstillstånd i Tokyo under OS – beslut om publik fattas i dag

Olympiska ringarna i Tokyo.
Bildtext OS i Tokyo kommer antagligen att göras utan publik då undantagstillstånd planeras i staden.

Olympiska sommarspelen närmar sig med stormsteg. Japan planerar undvika explosionsartad smittökning genom att utlysa undantagstillstånd i värdstaden Tokyo.

Japan planerar utlysa ett sex veckor långt undantagstillstånd i huvudstaden Tokyo. Enligt planen ska undantagstillståndet börja råda på måndag den 12 juli och avslutas den 22 augusti.

OS pågår från den 23 juli till 8 augusti, men myndigheter hoppas undvika en ökning i antalet coronafall genom att utöka tiden för undantagstillståndet så att det gäller två veckor innan tävlingarna och två veckor efter.

Undantagstillståndet skulle bland annat betyda att barer, restauranger och karaokeställen med alkoholförsäljning måste stänga.

Bukt på fester och alkoholdrickande

Herrarnas fotbolls-EM har lett till ett ökat antal coronafall, speciellt i S:t Petersburg i Ryssland och bland personer som rest hem därifrån. Japan vill undvika att liknande händer där.

Huvudpoängen med undantagstillståndet är att stänga barer och restauranger som säljer alkohol samt allmänt dämpa festligheter under OS. Enligt japanska experter kan fester och alkoholdrickande leda till försummelser och därmed fler coronafall.

– Den viktigaste frågan är hur vi hindrar människor som njuter av OS från att gå ut och dricka, säger hälsominister Norihisa Tamura.

Premiärminister Yoshihide Suga väntas officiellt meddela om planerna för ett undantagstillstånd senare i dag, torsdag. Det kommande undantagstillståndet blir Tokyos fjärde sedan pandemins början.

Japans premiärminister Yoshihide Suga håller presskonferens.
Bildtext Premiärminister Yoshihide Suga kommer officiellt utlysa undantagstillstånd senare på torsdagen. Undantagstillståndet ska börja gälla på måndag.

Mycket osannolikt med publik

I dag ska det också fattas beslut om publik under OS då myndigheter och arrangörer träffas. Det som redan är klart är att utlänningar inte får besöka Tokyo för att se på tävlingarna, men i dag blir det klart om en lokal publik får närvara.

Det uppges ändå vara osannolikt att någon publik får närvara i och med undantagstillståndet. Tokyobor kommer uppmanas stanna hemma och kolla på tävlingarna från soffan.

Coronafallen har ökat i Tokyo den senaste tiden. Cirka 900 fall av covid-19 bekräftades i Tokyo under onsdagen, vilket är en ökning från cirka 700 fall per dag förra veckan. Onsdagens coronasaldo är den högsta registrerade siffran sedan maj. Drygt två tredjedelar av Japans alla coronafall kommer från huvudstadsregionen.

Ryska OS-sportare i munskydd tar en selfie tillsammans.
Bildtext Idrottare från runtom i världen reser till Tokyo för OS, men utländska turister kommer inte att få närvara under tävlingarna.

Experter estimerar att man före OS når 1 000 fall per dag i huvudstaden och att OS kan leda till tusentals fall per dag i augusti. Enligt experter är det därför bra att nu utlysa ett undantagstillstånd.

Enligt smittskyddsexperten Kazuhiro Tateta kom Tokyos senaste undantagstillstånd på våren för sent, vilket ledde till att vården överbelastades.

– En till försening kan inte tillåtas.

Källor: AFP, Reuters