Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haiti dras djupare ner i våldsspiralen: Landets framtid är osäker efter mordet på presidenten Jovenel Moïse – vad är det egentligen som pågår?

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 17:20.
Polistejp med texten "Crime scene, do not cross" utanför presidentens bostad i Haiti.
Bildtext Mordet på Jovenel Moïse försätter Haiti i ett ännu mer kaotiskt läge än innan.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Hur är det möjligt att maskerade legosoldater tar sig in hos statschefen och mördar honom? Mordet på Haitis president Jovenel Moïse är resultatet av en våldsspiral som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Haiti har i praktiken aldrig upplevt stabilitet under annat än diktatorer, och försök på demokrati har mer eller mindre alltid resulterat i kupper och våld.

Vem var Jovenel Moïse?

Jovenel Moïse var en 48 år gammal affärsman och ett nytt ansikte i politiken då han svors in som president den 7 februari 2017. Den tidigare bananföretagaren fick ta över en nation som präglades av kaos efter ett år utan någon ledare. Efter mordet på honom är landet igen i ett farligt dödläge.

Då han valts till president strävade han efter att stärka önationens institutioner, motarbeta korruptionen och skapa nya arbetsmöjligheter och locka investerare till landet som också kallas för västra halvklotets fattigaste land.

"Vi kan förändra landet genom samarbete" lät det då.

Men något samarbete blev det inte. Hans administration pressades i stället av massiva protester från dag ett.

Han valdes egentligen redan 2015 i ett kaotiskt val, men valet ifrågasattes och kom att svälla till en konflikt mellan oppositionen och presidentens anhängare. Han svors in först år 2017, och därför finns det olika synpunkter på när hans mandatperiod börjat.

Oppositionen beskyllde honom för att gå i en allt mer auktoritär riktning, och han kritiserades hårt för att klamra sig fast vid makten längre än mandatperioden tillåter.

Moïse styrde Haiti genom dekret i över ett år efter att han upplöst en stor del av parlamentet i januari i fjol. Parlamentet upplöstes med anledning av uppskjutna val.

I februari uppgav Moïse för FN:s säkerhetsråd att "inflytelserika oligarker" hade försökt genomföra sju kupper mot honom. Han meddelade också omkring 20 personer gripits för att ha planerat att mörda honom. En domstol i landet tillbakavisade ändå påståendet om mordförsök, och de gripna personerna släpptes fria.

Jovenel Moïse, fotograferad i Port-au-Prince i oktober 2019.
Bildtext Jovenel Moïse blev 48 år gammal.
Bild: EPA/Orlando Barría

Vad vet vi om mordet?

Det finns rätt så litet uppgifter om själva mordet. Landets tillfälliga premiärminister Claude Joseph har tagit över ledningen. Joseph säger att gärningsmännen talade spanska eller engelska då de tog sig in hos Moïse och mördade honom. Moïses fru sköts också, hon är skadad men lever.

En person som bor nära residenset liknar ljudet av skotten vid en jordbävning. Enligt Joseph kontrollerades säkerheten i residenset av polis och väpnade styrkor.

Fyra misstänkta dödades av polis och två andra har gripits, uppger myndigheterna. De gav ändå inga detaljer om personernas identitet eller eventuella motiv.

Haitis USA-ambassadör beskriver gärningsmännen som professionella legosoldater från utlandet, och uppger att de var förklädda till medlemmar av USA:s federala polisorganisation för beivrande av narkotikarelaterad brottslighet (Drug Enforcement Administration) och således kunde ta sig in hos presidenten.

Vad är situationen i Haiti?

Politiken i Haiti har präglats av instabilitet, extrem fattigdom samt brottslighet allt sedan slutet av diktatorerna Francois och Jean-Claude Duvaliers tid vid makten mellan 1957 och 1986.

Kriminella gäng har drivit tusentals människor från sina hem bara i år, och protester mot Moïse har stängt ned stora delar av ekonomin. Dessutom har coronapandemin drabbat landet hårt och vaccineringarna har inte ännu kört igång i Karibiens folkrikaste nation med en befolkning på 11 miljoner.

År 2010 drabbades Haiti av en kraftig jordbävning där åtminstone 212 000 människor dog, och stora delar av landet ödelades. Bland annat förstördes många av huvudstaden Port-au-Princes viktigaste landmärken inklusive presidentpalatset och parlamentet.

Haitierna fortsätta röja efter skalvet i januari
Bildtext Jordskalvet 2010 ödelade stora delar av det redan ekonomiskt trängda landet.
Bild: UN Photo/Sophia Paris

Polisen och militären har ofta varit måltavla för kriminella gäng. Maskerade personer stormade flera polisstationer i mars för att befria personer som påstods ha varit delaktiga i kuppförsöker. Landets militär återinfördes officiellt år 2017 efter att ha upplösts år 1995 då diktaturen föll.

Kriminella gäng har rentav övertagit delar av huvudstaden Port-au-Prince, vilket let till att miljontals invånare hamnat utanför myndigheternas kontroll.

De politiska motsättningarna har blivit allt svårare efter 7 februari då oppositionen ansåg att Moïses mandatperiod löpte ut, fem år efter att han vann valet för första gången. Han själv argumenterade för att mandatperiodens slut i februari 2022 eftersom han svors in så sent som år 2017.

Regeringen har varit utan premiärminister sedan april, då Joseph Jouthe avgick i samband med en våg av mord och kidnappningar. Sedan dess har ingen ny premiärminister ännu godkänts av parlamentet.

Därmed har Moïses enda möjlighet att styra landet varit genom dekret.

Regeringen planerar ett president- och parlamentsval i september i år, ifall det lyckas efter presidentmordet återstår att se.

En ung pojke som deltog i stenkastningen under söndagens protester i Port-au-Prince.
Bildtext Haiti har skakats av våld och kraftiga demonstrationer.

Vad händer nu?

Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd och den internationella flygplatsen har stängt.

Grundlagen i Haiti slår fast att högsta domstolens chef tillfälligt ska ta över tills nationalförsamlingen utsett en ny ledare, men han dog nyligen av covid-19. Eftersom valet tidigare redan skjutits upp är det oklart hur man ska gå till väga. Två tredjedelar av senaten samt nationalförsamlingens medlemmars mandat har löp ut.

I praktiken styrs Haiti nu av den tillfälliga premiärministern Claude Joseph och hans ministrar. Men Joseph är just det, tillfällig. Dagen innan sin död hade Moïse utsett neurokirurgen Ariel Henry till premiärminister, men han har inte godkänts av parlamentet.

Dödläget i Haiti är därmed värre än på länge, och osäkerheten befaras leda till en ny våg av våldsamheter.

Källor: AP, AFP, TT

Stavfel i namnet i rubriken korrigerades kl 17.19 8.7.2021