Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagens coronasiffra: 300 nya fall – antalet coronasmittade har fördubblats, till stor del på grund av fotbollsturisterna

Uppdaterad 08.07.2021 11:45.
Människor i munskydd går omkring på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext De senaste två veckorna har myndigheterna registrerat 2 240 coronafall.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 300 nya fall av covid-19 i dag. Myndigheternas veckovisa coronaöversikt visar att antalet coronafall har fördubblats de senaste två veckorna – på grund av fotbollsfansen, säger de.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har gett sin veckovisa coronaöversikt.

Enligt myndigheterna vårdas 44 covidsmittade på sjukhus. Sju av dem får intensivvård. Sammanlagt 976 personer har dött i sviterna av covid-19.

Den senaste veckan har 1 282 fall av covid-19 konstaterats i Finland. Veckan innan det konstaterades ungefär 960 fall.

De senaste två veckorna har myndigheterna registrerat 2 240 coronafall, den föregående tvåveckorsperioden 1 093. Det innebär att fallen har fördubblats i antal.

Ungefär 61 procent av befolkningen har fått den första dosen coronavaccin. En femtedel, eller ungefär 21 procent, har fått två doser.

Nästan 500 fotbollsturister har insjuknat

Antalet fall har stigit efter att turister som varit i Ryssland hämtat med sig coronasmitta hem. För två veckor sedan stod turisterna för 40 procent av alla konstaterade fall. Förra veckan stod de för 15 procent.

För drygt en månad sedan, veckan den 14–20 juni, var smittläget som bäst i Finland med 530 konstaterade fall på en vecka.

Myndigheterna har lyckats spåra smittklustren som uppstått bland turisterna och har satt exponerade och sjuka i karantän. Till och med den 6 juli har 481 turister insjuknat i covid-19 och 165 utomstående personer har blivit smittade av dem.

Coronaläget lättar i höst trots att incidencen tillfälligt fördubblats
Coronaläget lättar i höst trots att incidencen tillfälligt fördubblats - Spela upp på Arenan

Flest smittade är yngre än 30

Förra veckan fanns det flest coronafall bland personer i åldern 20–29.

En stor del av de nya smittfallen har kommit från fotbollturisterna, men en del smittkedjor har också fått sin början i sociala kontakter. I vissa områden är det säsongsarbetare som har spridit smittan.

Den största delen av fallen finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Andelen positiva coronatest har ökat och ligger nu på ungefär 1,4 procent.