Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra vill bli Sannfinländarnas nästa ordförande: "Om så många är beredda att lita på mig, så kanske jag också borde göra det"

Från 2021
Uppdaterad 08.07.2021 14:07.
Purra avslöjar om hon kommer att tävla om posten som Sannfinländarnas ordförande - Spela upp på Arenan

Sannfinländarnas vice ordförande Riikka Purra meddelade idag att hon ställer upp i Sannfinländarnas ordförandeval. Sannfinländarna väljer ordförande i mitten av augusti.

Partiets nuvarande ordförande Jussi Halla-Aho meddelade i juni att han inte fortsätter som ordförande för sannfinländarna

Purra sade att hon blivit kontaktad av många partiaktiva som uppmanat henne att ställa upp. Hon säger att hon känner en skyldighet att ställa upp och att hon egentligen inte hade ett alternativ.

– Jag känner ett starkt och djupt ansvar. Om så många sannfinländare är beredda att lita på mig, så kanske jag också borde göra det. Med andra ord så ställer jag upp som ordförandekandidat, sade Purra på presskonferensen.

Enligt Purra skulle inte partiets linje ändras märkbart om hon blir vald. Purra säger ändå att hon vill lyfta ekonomiska frågor mer och satsa på att motivera den invandringskritiska linjen mera.

Riikka Purra säger att Sannfinländarnas mål är att sitta i regeringen, men att partiet inte är desperat. Purra kom också med klara besked om vad som krävs för att Sannfinländarna ska kunna medverka i en regering.

– Om det hänger på mig, så kommer sannfinländarna aldrig sitta i en regering som inte märkbart minskar på invandringen.

När Purra fick frågan om hennes personliga mål är att Sannfinländarna ska vara nästa statsministerparti svarade hon kort och direkt.

– Såklart. Det är alltid målet.

Purra är förhandsfavorit - Tavio ställer inte upp

Purra hör till förhandsfavoriterna. Ett annat namn som har varit framme är ordföranden för sannfinnländarnas riksdagsgrupp Ville Tavio. Men Tavio har meddelat att han endast ställer upp om Purra väljer att inte göra det. Purra sade också på presskonferensen att hon försökt övertala Tavio att ställa upp, men att han knappast kommer göra det.

Tavio meddelade efter presskonferensen att han inte ställer upp på grund av att han har två små barn hemma.

Än så länge har endast Sakari Puisto och den relativt okända Ossi Tiihonen meddelat att de ställer upp, men nu också Riikka Purra.

Puisto är riksdagsledamot och fullmäktigemedlem i Tammerfors. Tiihonen sitter i Lojos kommunfullmäktige. Tiihonen meddelade redan på vintern att han tänker ställa upp, alltså innan Halla-Aho meddelade att han inte fortsätter.

Riksdagens föreste vice talman Juho Eerola kommer att meddela om han ställer upp i början av augusti.

Ordförandevalet hålls i mitten av augusti.

Artikeln uppdaterad kl. 13:59 med Tavios besked att inte ställa upp, kl. 14.06 med uppgiften att Eerola meddelar i augusti.

Diskussion om artikeln